Jamie Olivert lenyűgözte Budapest

2018. április 19.
Ha szívesen emlékszünk vissza a 20 évvel ezelőtti Jamie Oliverre, aki őszinte lelkesedéssel és elképesztő lazasággal dobálta össze a hozzávalókat az ételekhez, akkor jó hírünk van, Jamie semmit sem változott. Csütörtökön ő maga mutatta be a nyári menüt a Jamie's Italian étteremben. A város teljesen lenyűgözte, ahogy mondta, hamarosan visszatér a családjával együtt.
Jamie Oliver a Marie Claire vezető szerkesztőjével, Tiefenthaler Eszterrel

Jövőre lesz húsz éve, hogy elkezdte a televíziós főzős műsorait, és azt mondja, nem bánja, hogy azóta sokan lemásolták, utána csinálták, akár a receptjeit is ellopták. Szerinte valójában semmi sem új, hanem egy folyamat, fejlődés része, és inkább örömmel tölti el, ha mások folytatják, amit elkezdett. Ami igazán fontos, az a munkában/életben meglelt öröm, a fenntartható, etikus gazdálkodás és a tudás átadásának a szépsége. Mindezekről a Jamie’s Italian étteremben beszélt újságírói kérdésekre válaszolva. Jamie Oliver először járt Budapesten, ahol tavaly megnyílt a második étterme is, a Jamie’s Pizzeria.

Éttermeiben híresen szigorú feltételeknek kell megfelelniük a beszállítóknak, erre most is kitért. Mielőtt valakivel megállapodnak, az általa kidolgozott rendszer minden egyes pontjának meg kell felelnie, csak akkor tudnak vele együtt dolgozni. Jamie időről-időre eljár a farmokra, ahol a saját szemével győződik meg róla, hogy az állatok etikus körülmények között élnek. „Azt vettem észre, hogy a jó minőségű alapanyagokat termelő gazdák mindig jó emberek is” – mondta.

16 évvel ezelőtt elindította a Fifteen nevű éttermét is Angliában, ahol minden évben 15 hátrányos helyzetű fiatal kap lehetőséget, hogy beletanuljon a vendéglátásba. Újságírói kérdésre elárulta, hogy egyelőre még csak lassan lépeget előre ebben az új régióban – két éve nyitotta éttermét Budapesten –, de ha itteni partnere is egyetért ebben, nem tartja kizártnak, hogy egyszer Magyarországon is megvalósítja ezt a koncepciót.

Budapesten most egy éjszakát töltött, és lenyűgözte a város szépsége. „Tudtam, hogy szép, de azt nem, hogy ennyire. Le fogom beszélni a barátaimat, hogy máshová utazzanak, mindenkit arra fogok biztatni, hogy ide jöjjön” – mondta nevetve. Hamarosan a feleségével és a gyerekeivel is szeretne ellátogatni Magyarországra.