Míg a tortilla a mexikói konyhában a kukoricalisztből készülő kenyérlepényre utal, a spanyol változat inkább egy sok hozzávalóból álló, sütőben sütött tojásrántotta. A tortilla española tipikusan vékonyra szeletelt burgonyával készül, de ehelyett süthetjük édesburgonyával, cukkínivel, de akár sütőtökkel vagy brokkolival is. A tölteléknek csak a képzeletünk szab határt, de egy biztos: a fogás közönségkedvenccé válik majd.
Cukkínis-édesburgonyás tortilla
2 személyre
- 2 közepes édesburgonya
- 1 közepes cukkíni
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 tojás
- Só, frissen őrölt bors
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- Az édesburgonyát megpucoljuk, majd fél cm vastagon felkarikázzuk.
- Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, majd rádobjuk az édesburgonyát (ha nem fér el, két részletben dolgozzunk). Sózzuk, majd közepes lángon, fedő alatt mintegy 5 percig pirítjuk, amíg enyhe színt kap.
- Közben megmossuk és fél cm vastagon felkarikázzuk a cukkínit, a lilahagymát vékonyra szeleteljük, a fokhagymát pedig felaprítjuk.
- Amikor az édesburgonya megpuhult, tányérra szedjük, majd újabb 2 evőkanál olívaolajat teszünk a serpenyőbe. Hozzáadjuk a cukkínit és a lilahagymát, majd sózzuk és néha megkeverve 5-7 percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, majd további 2 percig pirítjuk.
- Közben egy mérőpohárban vagy más megfelelő edényben felverjük a tojásokat, majd sózzuk és borsozzuk.
- Amikor a hagymás cukkíni is elkészült, akkor egy tűzálló tálba rendezzük a sült zöldségeket, majd ráöntjük a tojást.
- 10-15 perc alatt megsütjük a sütőben – figyeljünk, nehogy a teteje túlságosan megpiruljon.
- Friss salátával és egy pohár fehérborral tálaljuk.