Villámgyors olasz kedvenc: gazdagon töltött calzone

2018. május 10.
Imádod a pizzát, de egy kis változatosságra vágysz? Meggyőznéd a húsevő barátaidat, hogy a vega fogások is lehetnek laktatók? Készíts calzonét bloggerünk, Füge Kata receptje alapján!

Pizzát sütni valójában sokkal könnyebb, mint amilyennek látszik, ebből kifolyólag a calzone elkészítése is gyakorlatilag gyerekjáték, hiszen tulajdonképpen egy félbehajtott pizzáról van szó. A fogás tökéletes, ha azokat az ismerőseinket szeretnénk jobb belátásra bírni, akik szerint húsmentes étel nem lehet laktató. Az alábbi recept alapján elkészített calzone szuperfinom, fél óra alatt kész, és garantáltan nem maradsz éhes utána.

Vegetáriánus calzone

2 főre

  • 1 adag pizzatészta (készíthetünk sajátot, vagy használhatunk Tante Fanny teljes kiőrlésű pizzatészta alapot)
  • 3 + 2 gerezd fokhagyma
  • 400 gramm hámozott paradicsom-konzerv
  • ¼ tk szárított oregánó
  • 500 gramm bébispenót
  • 1 csomag mozarella
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • ½ csokor friss bazsalikom

  1. A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
  2. 2 gerezd apróra vágott fokhagymát 1 evőkanál olívaolajon melegíteni kezdünk egy kisebb lábasban, majd 1 perc múlva hozzáöntjük a paradicsomkonzervet.
  3. Átkeverjük, sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk az oregánót, majd alacsony lángon, lefedve 10 perc alatt összefőzzük.
  4. Közben a maradék 3 gerezd fokhagymát apróra vágjuk, majd 2 evőkanál olívaolajjal és egy csipet sóval együtt melegíteni kezdjük egy nagyobb serpenyőben.
  5. Amikor illatozni kezd, hozzáadjuk a megtisztított spenótot. Először alig fér el, de hamar összeesik, és onnantól könnyű lesz kevergetni. Megborsozzuk, majd 4-5 perc alatt összefőzzük.
  6. A mozarellát szeletekre vágjuk.
  7. A tésztát kicsomagoljuk és kitekerjük, illetve ha házi változatot használunk, azt néhány milliméter vastag körlappá nyújtjuk.
  8. A tészta egyik felére halmozzuk a paradicsomszószt, azon eloszlatjuk a fokhagymás spenótot és a mozarella-szeleteket. Végül rászórjuk a bazsalikom letépkedett leveleit is. Sózzuk, borsozzuk, és néhány csepp olívaolajjal is megöntözzük.
  9. A tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékkel megrakott oldalra, majd a szélét egyenletesen összenyomkodjuk.
  10. Sütőpapírral borított tepsire helyezzük, majd 10-12 perc alatt megsütjük a calzonét. Világbajnok vacsora egy kisebb adag zöldsalátával.  

Futureater