Isteni bodza torta recept – 3 kiváló magyar borral

2018. június 01.
Nem tudunk elképzelni a hirtelen minket megcsapó júniusi kánikulában jobb kényeztetést egy habkönnyű túrós-bodzás süteménynél. Ja, de! Ha minőségi, az édességet tökéletesen kiegészítő bort is ajánlanak hozzá. A tökéletes házasítások érdekében a Wineglass Communication szakértelmét hívtuk segítségül.

Mini bodza torták

A tésztához: 12,5 deka liszt (és még egy kevés a készítéshez), 3 evőkanál cukor, 12,5 deka túró, 12,5 deka hideg vaj (és még egy kevés a formák kikenéséhez), só

A krémhez: 10 deka marcipán, 1 bio citrom, 40 deka natúr krémsajt, 2 tojás, 0,5 deci bodzaszörp, 5 deka cukor, 2 teáskanál kukoricakeményítő

A habhoz: 1,5 deci tejszín, 1,5 deci görög joghurt, 0,5 deci bodzaszörp, 2 csomag vaníliáscukor

A sütéshez szükségünk lesz még száraz babra és 6 darab 10 cm-es átmérőjű piteformára.

A tésztához kockázzuk a vajat a lisztbe, morzsoljuk össze, majd meghintve a túróval és csipet sóval gyúrjunk tésztát. Az egyenletesre dolgozott tésztát fóliába csomagolva pihentessük 2 órán át a hűtőben. A sütőt melegítsük 190 fokosra és kenjük ki a formákat. A tésztát vágjuk 6 egyenlő darabra, és nyújtsuk mindegyiket lisztezett felületen kb. 13 centi átmérőjű körökké. Ezeket fektessük a formákba, szurkáljuk meg a tésztát villával, terítsük le sütőpapírral, arra pedig szórjunk babot. Süssük aranyszínűre 15 perc alatt.

A krémhez reszeljük le a marcipánt és a citrom héját. Keverjük össze a krémsajtot, a tojást, a cukrot, a szörpöt, a citromhéjat és a keményítőt. A marcipánt a legvégén adjuk hozzá, és az egészet pépesítsük botmixerrel.

Az elkészült tésztaformákat vegyük ki a sütőből (de a sütőt ne kapcsoljuk ki), távolítsuk el a babot és a papírt, és egyenletesen elosztva öntsük a formákba a krémet. Tegyük vissza a tortákat a sütőbe, ahol 25 perc készülnek el. Utána emeljük ki óvatosan a süteményeket a formákból és úgy hagyjuk kihűlni.

Addig épp van időnk elkészíteni a bodzahabot: verjük kemény habbá a tejszínt, a joghurtba keverjük bele a bodzaszörpöt és a vaníliás cukrot, majd forgassuk bele az egészet a tejszínhabba.

Tálaláskor minden kis torta tetejére szedjünk egy adag habot. A hatás cukrozott bodzavirág-dísszel teljes.

Ha pedig megvannak a gyönyörű minitortáink, mivel is koronázhatnánk meg jobban a gasztroélményt, mint hozzá illő borral? 

A klasszikus választás

Dobogó Pincészet – Tokaji Édes Szamorodni 2015

Egy ilyen tejtermékekre, virágos-citrusos ízekre építő desszert esetében egy frissebb évjáratú édes tokaji szamorodni tökéletes választás. A bor lágy szerkezete, sárga húsú gyümölcsös, fűszeres aromavilága összesimul majd ezzel a süteménnyel.

Az alternatíva

TR Művek – Édes 2015

Itthon el vagyunk kényeztetve, ha édes borokról van szó azzal, hogy a Tokaji borvidék széles palettájáról válogathatunk. A késői szüretelésű édes tokaji körtés, őszibarackos zamatai, természetes maradékcukor-tartalma passzol ehhez az édességhez.

Az underground megoldás

Kislaki Bormanufaktúra – Irsai Olivér-Zenit 2017

Nem mindenki szereti a sztenderd válaszokat. Nem mindenki iszik édes bort a desszerthez. Ez a dél-balatoni Irsai Olivér és Zenit házasítás parfümös, virágos aromáival igazodik a fogáshoz. Ha utána kortyolgatjuk, felidézi majd bennünk a desszert hangulatát.

Még több bodzás receptet a júniusi Marie Claire Gasztro rovatában találtok!