A legpraktikusabb fogások utazáshoz

2018. május 28.
Mindjárt beköszönt a szezon, jöhet a vízpart, a kirándulás vagy a városi túrák. Gasztrobloggerünk, Füge Kata segítségével körbejárjuk, milyen ételeket érdemes magunkkal vinni, és mit hagyjunk inkább otthon.

Mi éli túl a meleget?

Az utazásra csomagolandó ételek megtervezése során a legszűkebb keresztmetszet a hűtésigény. Persze vihetünk magunkkal hűtőtáskát, de érdemes átgondolni, mik azok az ételek, amik nem olvadnak el öt perc alatt, amint egy kicsit is melegebbre vált az idő. Ne feledjük, hogy hűtőtáska használata esetén sem biztos, hogy a megfelelő hőmérsékleten tudjuk tartani az ételt, így tipikusan hűtőben tárolandó élelmiszereket, például tejtermékeket semmiképp ne pakoljunk utazáshoz.

Mit kívánunk út közben

Utazás közben a kajaparát leginkább az okozza, hogy szűkebb a választék és eltérő az ízvilág ahhoz képest, amit otthon megszokhattunk. Ilyenkor különösen kifizetődő, ha próbálunk jó fejek lenni önmagunkhoz, és olyan dolgokat viszünk magunkkal, amiket tényleg nagyon szeretünk. Az egyik legpraktikusabb úti kaja az alma – nem olvad, nem igényel hűtést és még egészséges is –, de nem sokra megyünk vele, ha nem esik jól, vagy épp még éhesebbek leszünk tőle.

Fotó: Unsplash.com

Veszélyes illatok

A praktikum különösen fontos szerepet kap utazáskor, ezek közül is az ételek illatát érdemes viszonylag komolyan venni. A MÁV-on az indulás pillanatában kolbászos szendvicset előkapó szomszéd utas esetét szinte mindenki ismeri, a tanulság pedig egyszerű: ne csomagolj túl erős illatú ételeket utazáshoz. Hagyd ki a fokhagymát, gombát vagy épp a kolbászt az útra készített ételekből – még ha imádod is ezeket, néhány napot biztosan kibírsz nélkülük, az útitársaid pedig tuti hálásak lesznek érte.

Legyen konyha a szálláson?

Általában erős személyes preferenciák kötődnek ahhoz, hogy ki milyen szállást kedvel az étkezések számát tekintve. Van, aki a nyaralás közben egyáltalán nem akar az ételkészítéssel törődni, így a szállodákban a teljes ellátást választja. A helyi éttermek iránt érdeklődve praktikus opció a félpanzió, de jobban tesszük, ha előre tájékozódunk a szálláson szervírozott reggeli minőségéről. Így, ha szuper reggelit adnak, többféle húsos, zöldséges, édes és sós opcióval, akkor nyugodtan kiélvezhetjük a nap legfontosabb étkezését, ha pedig épp kevés és ráadásul naponta ismétlődő reggelit nyújt a szálló, akkor könnyen kivédhetjük, hogy a nyaralás során csalódással indítsuk a napot.

Sokan szívesen csinálnak reggelit vagy akár komolyabb fogásokat még a pihenés alatt is. Ha például Airbnb-n vagy más hasonló weboldalon keresztül találunk szálláshelyet, érdemes olyan lakást keresni, ahol van konyha. Így jóval olcsóbban tudjuk megoldani az étkezést, ráadásul azt választunk a helyi piac vagy szupermarket kínálatából, amit igazán szívesen megkóstolnánk – vagy épp amit a gyomrunk kíván több napnyi utazás után.

Tuti ételek tárháza

A sok szempont, körülmény és megszorítás mellett azért marad némi mozgástér, hogy utazás során se maradjunk finom falatok nélkül. A klasszikus szendvicseket váltsuk fel kenyérlepénnyel, Abonettel vagy puffasztott gabonaszeletekkel, és pakoljunk mellé hasábokra vágott zöldséget (például sárgarépát, uborkát, szárzellert vagy kaliforniai paprikát), mártogatónak pedig humuszt vagy céklapürét. Ez utóbbi esetben figyeljünk, hogy ne használjunk tejterméket az elkészítés során, így egy napig biztosan kibírja a krém az utazást.

A sós vonalon maradva készíthetünk több csomag petrezselyemből és bulgurból álló salátát, azaz tabbbouleh-t, szezámmaggal, mandulával és mentával dúsított rizsgolyót, vagy akár sós (például cukkinis vagy sajtos) muffinokat is. Édes sütemények esetében érdemes a kevésbé morzsálódó, és krémet nem tartalmazó változatokat készíteni, így jó választás lehet egy citromos piskóta, meggyes pite, vagy épp egy rebarbarás galette.

Mindezek mellett kiegészítésként vihetünk magunkkal szárított gyümölcsöket: ezek a legnagyobb túlélők, hiszen jól bírják hűtés és bármiféle különösebb figyelem nélkül. Pakolhatunk még müzliszeleteket – amik bizonyítottan hatékonyak az utazás közben előálló éhségszörny instant leküzdésére –, de akár izotóniás italokat is, amik jó szolgálatot tehetnek az elhasznált ásványi anyagok pótlására.

Futureater