Mindenkivel előfordult már, aki főzött a saját konyháján vagy a megszokott környezetén kívül, hogy a limitált körülmények valamilyen új étel megszületéséhez járultak hozzá. Én többek között így fejlesztettem ki a család kedvenc sajtszószát, és így jöttem rá, hogy egy üres borosüveg tökéletesen funkcionál sodrófa helyett. Az alábbi krumpli-köret az idei nyár egyik első balatoni hétvégéjén született, és az első próba után garantált, hogy minden krumpliszerető kedvencévé fog válni.
Kacsamell, saláta és vajas sült burgonya
(2 főre)
- 6-7 szem újkrumpli
- 2 szelet bőrös kacsamell
- 1 közepes fej saláta (ízlés szerint bármilyen salátalevelekkel dolgozhatunk)
- Néhány szem paradicsom
- 2 tk olívaolaj
- 2 ek vaj
- só
A salátaöntethez:
- 3 ek olívaolaj
- 2 tk fehérborecet (használhatunk valamilyen gyümölcsös ecetet is)
- 1 nagy csipet só
- Firssen őrölt bors
- ½ tk cukor vagy 1 tk méz
- 1 kisebb gerezd fokhagyma lereszelve
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Az újkrumplikat megmossuk, majd héjastul egy lábasba tesszük őket. Felöntjük annyi hideg vízzel, ami jócskán ellepi, majd puhára főzzük.
- A kacsamellek bőrös oldalát bevagdossuk, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a bőrt teljesen.
- Bőrös oldalával lefelé egy teflonserpenyőbe tesszük a kacsamelleket, majd náhány perc alatt kisütjük a zsírját. Amikor aranybarnává sül a bőr, akkor megfordítjuk, és a mellek másik oldalát is megpirítjuk.
- A kacsát áttesszük egy hőálló tálba vagy kisebb tepsire, és 15 perc alatt megsütjük a sütőben.
- Közben a salátaöntet összes hozzávalóját egy kisebb befőttesüvegbe öntjük, majd a tetejét rácsavarva jól összerázzuk.
- A salátaleveleket falatnyi darabokra tépkedjük, a paradadicsomot felkockázzuk (ha koktélparadicsomot használunk, akkor elég csak megfelezni) és a salátához adjuk.
- Ha a kacsa elkészült, kivesszük a sütőből, és lefedve pihenni hagyjuk.
- Ha a krumpli megpuhult, akkor leszűrjük, majd egy kiolajozott tepsire tesszük. Egy bögre vagy kicsi lábas aljával kissé rányomunk a krumplikra (nem kell teljesen szétlapítani), majd mindegyikre fél teáskanálnyi vajat teszünk. Sózzuk, majd mintegy 10 perc alatt megsütjük 200 fokra emelt hőmérsékletű sütőben.
- Az elkészült krumplit a szeletekre vágott kacsamell és az öntettet összekevert salátával tálaljuk.