Nyáron jóval könnyebb szezonális alapanyagokkal főzni, hiszen ilyenkor rengeteg zöldség és gyümölcs érik. Az egyik magyarországi klasszikus az uborka, salátaként mégis csak korlátozott módokon készítjük, legalábbis a hagyományos receptek szerint. Pedig egy kis kísérletezéssel fantasztikus új ízkombinációkat fedezhetünk fel. Kezdetnek próbáljátok ki az uborkát pirított mogyoróval és fokhagymával átkeverve: fenomenális élményben lesz részetek.
Uborkasaláta pirított mogyoróval
2 főre
- 1 nagyobb kígyóuborka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék mogyoró
- 1 facsarás citromlé
- Kevés olívaolaj
- ½ tk méz
- Só
- Az uborkát meghámozzuk és a reszelő nagy lyukú oldalán egy tálba reszeljük.
- Amennyire csak tudjuk, kinyomkodjuk az uborkát.
- A mogyorót egy száraz serpenyőben megpirítjuk.
- Egy mozsárban összetörjük a fokhagymát egy nagy csipet sóval.
- A fokhagymához adjuk a mogyorót és apróra törtjük.
- Az uborkát átforgatjuk egy kevés citromlével, olívaolajjal és mézzel, majd rászórjuk a fokhagymás mogyorót.
- Összekeverjük, majd sültek mellé tálaljuk.