Alattomos vagy ártalmatlan a popcorn – a nagy dilemma

2018. július 23.
Utazás közben praktikus snack, a nyári mozifilm-felhozatal mellé pedig simán elfogy egy-egy vödör pattogatott kukorica. De mégis milyen hatással van ez ránk? Egészséges a popcorn vagy nem?

A popcorn szinte észrevétlenül szökik be az életünkbe, könnyű és veszélytelen harapnivalóként ott van velünk a moziban, baráti összejöveteleken, partikon és utazáskor is. Egészségügyi szempontból rendkívül megosztó: egyesek szerint az égvilágon semmi ártalmas nincs benne, mások szerint a legalattomosabb snack. Úgy tűnik, a pattogatott kukorica annyira egyszerű dolog, hogy szinte nem is meglepő a sok félreértés körülötte.

Egyszerű, de nagyszerű

Miért is lenne bármi probléma a popcornnal, ha semmi másról nincs szó, mint hő hatására kipattogó kukoricáról? Minden odafigyelés nélkül képesek vagyunk megenni belőle akár egy vödörnyit is a moziban, és utazásoknál is sokkal praktikusabb, mint bajlódni a szállítás során összetörő chips-szel. Gluténmentes, így biztonsággal bevethető bármilyen bulin, senki nem érzi majd kirekesztve magát. Ráadásul nagyszerűen csúszik hozzá az alkohol, így akár jól jöhet esküvőkön is a vacsora és az éjféli pörkölt vagy töltött káposzta között. De mégis miért kerül viták középpontjába a popcorn, amikor az egészségről van szó?

Összetevők egészségessége

Az ördög itt is a részletekben rejlik: önmagában a kukorica semmilyen, egészségre káros dolgot nem tartalmaz, így nyugodtan fogyaszthatnánk. A probléma akkor kezdődik, amikor az előállítás során az indokoltnál nagyobb mennyiségű vajat, olajat és sót adnak a kukoricához. Az indokolt mennyiség pedig mindhárom esetben jóval kisebb, mint amennyit a mozis vagy a zacskós változatok esetén kapunk.

Az elképesztő sómennyiség szinte szabad szemmel is megállapítható, hiszen a mozis popcorn egy átlagos só-fogyasztó ember számára általában inkább sós érzetet kelt, ami közben és után jó sok víz és üdítő lecsúszik. Egy fokkal nehezebb észrevenni a felhasznált olaj és vaj mennyiségét, ami nem csak a szívnek és az érrendszernek tesz rosszat, de emellett gyakorlatilag kalóriabombává változtatja a popcornt.

Hogyan készítsd el otthon?

Ugyanazt a pattogatott kukoricát sokféle eszköz segítségével elkészíthetjük. A mozis pattogató berendezéstől kezdve a konyhai kisgépekig terjed a kifejezetten popcornra specializálódott eszközök skálája, de a legkevesebb fáradozást az élelmiszeripari innováció egyik csodálatos vívmánya, a mikróban elkészíthető zacskós változat igényli. Valljuk be, otthoni környezetben leggyakrabban ez a megoldás a befutó, pedig ebben az esetben egyáltalán nem tudjuk kontrollálni a felhasznált só és zsiradék mennyiségét.

Pedig létezik egy hasonlóan egyszerű eljárás, amellyel garantáltan egészséges harapnivalóhoz jutunk. Egy fedővel rendelkező lábast tegyünk közepesnél kisebb lángra, és melegítsünk benne egy löttyintésnyi olajat. Szórjuk bele a pattogatni való kukoricaszemeket, majd lefedve pattogassuk ki őket. Közben érdemes folyamatosan rázogatni a lábast, hogy a szemek ne égjenek meg, illetve érdemes üvegből készült fedőt használni, hogy megfigyelhessük, hogy áll a folyamat.

Több íz, kevesebb só

Oké, készül az egészséges popcorn a lábasban – akkor muszáj csínján bánni a sóval? Valljuk be, elsőre minden bizonnyal ízetlennek fogjuk találni a teljesen sima kukoricát, úgyhogy a figyelmünk elvonására próbálkozhatunk új ízesítésekkel. A pattogatni való kukoricaszemek mellé szórhatunk a lábasba curry-t, chiliport, wasabit, szójaszószt vagy akár zöldfűszereket is, amikor pedig elkészült, megszórhatjuk a popcornt egy kevés parmezánnal.

Vannak, akik az édes verzióra esküsznek, így az egészséget szem előtt tartva adhatunk a kész popcornhoz mézet, mandulaforgácsot, kakaót vagy akár fahéjat is. Persze, mind a sós, mind az édes változatokat elvihetjük egészen extrém irányokba is, de ilyenkor nem árt odafigyelni a kalóriákra, na meg az elfogyasztott mennyiségre.

Fotó: Profimédia – Red Dot