Szűz koktélok nem csak gyerekeknek

2018. augusztus 20.
Alkohol nélkül bulizni nem lehetetlen, de nem árt hozzá ismerni pár jó trükköt. Klikkelj Futureater alkoholmentes koktél-receptjeiért, és a másnaposság helyett csak a tánc utáni izomlázzal kell majd foglalkoznod.

A nyári hőségben nem árt odafigyelni, hogy egy kerti sütögetés vagy épp egy fesztivál alatt mennyi alkoholt iszik meg az ember. Egyrészt közvetlenül ér minket a nap, arról pedig bizonyára mindenkinek van személyes tapasztalata, mennyire más hatása van egy napon elfogyasztott sörnek, mint ha ugyanazt a korsót egy bárban, éjszaka issza meg. Ugyanígy egy fesztiválon vagy egy kültéri bulin biztosan többet mozgunk, mint egy kocsmai beszélgetés alatt, órákig üldögélve, így akár jelentősen megnövekedhet a folyadékigényünk is.

A döntés, miszerint odafigyelünk az alkoholra, persze csak az első lépés, amit néha meglepően nehéz átültetni a gyakorlatba. A közösségi nyomás általában elég nagy egy-egy bulin, és nem mindig egyszerű kiállni a sok lesajnáló tekintetet, amit egy kólát vagy ásványvizet szorongatva zsebelhet be az ember, miközben a többiek a negyedik full moon koktéljukon vannak túl. Ha te vagy a házigazda, próbálj könnyíteni a saját dolgodon, vagy legyél extra-figyelmes másokkal, és készíts néhány alkoholmentes koktélt is. Ja, és persze garantált, hogy a gyerekek imádni fognak ezért.

Arnold Palmer

Az amerikai golfozóról elnevezett italnál mi sem lehet egyszerűbb, ugyanis mindössze jeges tea és limonádé keverékéről van szó. Az italban az egyik legjobb, hogy teljes mértékben elkészíthető házilag, így könnyen kézben tarthatod, milyen édesítők kerüljenek bele. Jégkockákkal és narancs- vagy citromkarikákkal pohárba töltve isteni nyári hűsítő.

Roy Rogers

A klasszikus western-filmek egyik legnagyobb sztárja a névadója ennek a szintén nagyon egyszerű alkoholmentes koktélnak. Itt kólát keverünk össze gránátalmasziruppal – ehhez használhatjuk az igencsak elterjed grenadine koktélszirupot, de török élelmiszerboltokban beszerezhetünk eredeti (és jóval kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazó), hígított gránátalma szirupot is.

Preggie Provance

Ez nem egy hírességről elnevezett ital, de ahogy a nevéből lehet következtetni: levendulás koktélról van szó. Félbevágott szőlőszemeket tegyünk a pohár aljára, arra tegyünk jeget, majd öntsük rá a levendulával főzött szirupot. Húzzuk fel házi limonádéval, és egy szál rozmaringgal díszítve kínáljuk.

Hamupipőke

Nem csak a kislány vendégek fognak megőrülni ezért a rózsaszín gyönyörűségért, hiszen az íze is elképesztően finom ennek a narancsléből és ananászléből kevert italnak, ami tartalmaz még egy kevés frissen facsart citromlevet és némi gránátalmaszirupot is. Citrom-, narancs-, esetleg ananász-szeletekkel kínálva igazi sláger lesz.

Shirley Temple

A világhíres gyerekszínészből diplomatává lett Shirley Temple-ről elnevezett italt a színésznő állítólag túl édesnek tartotta és sosem kedvelte, ennek ellenére persze állandóan ezzel kínálták. Bulikon viszont látványos a gyömbérsör és egy kevés gránátalmaszirup keverékéből készült koktél, és talán ez az egyedüli alkalom, ahol bevethetjük a kissé ambivalens koktélcseresznyét is.

Virgin Mary

A Bloody Mary az egyik legismertebb koktél, alkoholmentes verziójában pedig kedvünkre kreatívkodhatunk. Az egyik legnépszerűbb verzió paradicsomlével, frissen facsart citromlével és egy kevés Tabasco-, valamint Worcestershire-szósszal készül. A zellerszár persze egy pohár Virgin Mary mellől sem maradhat el, így végképp senki nem fogja megmondani, hogy van-e a pohárban vodka, vagy nincs.

Fotó: Profimédia – Red Dot