A szeptemberi iskolakezdéssel újra előtérbe kerül a hétköznapok egyik nyomasztó kérdése: mivel csillapítsuk a napközbeni éhséget? A gyors megoldások általában nem túl egészségesek, a szervezet számára hasznosabb ételeket viszont gyakran csak több idő alatt tudjuk előállítani. A péksütemények kérdése külön nyomasztó, hiszen ha jobban megfigyeli az ember az étrendjét, akkor kiderül, hogy sokan óriási mennyiségeket fogyasztunk belőle. Hogy csökkentsük a problémát, szendvicsekhez és az egészséges napindításhoz készíthetünk teljes kiőrlésű liszt és sima liszt keverékéből készült kenyeret. A tésztát 15 perc alatt összeállíthatjuk, utána már csak keleszteni és sütni kell, ami hamar beilleszthető a munka utáni rutinba.
Teljes kiőrlésű vekni
- 22 dkg fehér liszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk instant élesztő
- 1 tk só
- 2 ek méz
- 220 ml kézmeleg víz
A díszítéshez:
- 1 tojás
- 2 ek mák
- A liszteket, az élesztőt és a sót szórjuk egy nagy keverőtálba.
- Öntsük hozzá a mézet és a vizet. Villával kissé keverjük el.
- Kézzel vagy dagasztókaros robotgéppel dagasszuk a kenyeret addig, amíg fényes felületű labdát nem kapunk.
- A tésztát kelesszük legalább fél órán át.
- Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- A megkelt tészta tetejét kenjük meg a felvert tojással, majd szórjuk meg mákkal.
- Sütőpapírral bélelt kenyérsütő-formában süssük a veknit 35 percig. Akkor van kész, amikor fakanállal megütögetve az alja kongó hangot ad.