Egzotikus őszi villámvacsora: kínai sült rizs gombával

2018. szeptember 13.
A kínai sült rizs húsz perc alatt összedobható villámkaja, amihez tökéletesen passzolnak az őszi szezon gasztro-sztárjai, az erdei gombák – kövessétek bloggerünk, Futureater praktikus receptét.

Kína mellett számos ázsiai országban népszerű étel a felforrósított wokban készülő sült rizs, amit otthoni körülmények között is szinte gyerekjáték elkészíteni. Minél több autentikus hozzávalót tudunk beszerezni hozzá, annál jobb, de a jó hír, hogy – a töltött tésztabatyukhoz hasonlóan – egy kevés gyömbér és szójaszósz már önmagában jó kiindulópont lehet az új ízek kipróbálásához. Gomba helyett vagy mellett természetesen más zöldséget (például cukkínit vagy sárgarépát) is használhatunk, de egyesek szerint baconnel készítve az igazi.

Ázsiai sült rizs gombával

2 főre

  • 2+2+2 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 tojás, felverve
  • 30 dkg erdei gomba, felszeletelve
  • 5 cm-es gyömbérdarab, apróra vágva
  • 2 közepes gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 2 csésze főtt rizs
  • 2-3 tk szójaszósz
  • 1 tk halszósz
  • ½ tk szezámolaj
  • A tálaláshoz vékonyra szeletelt zöldhagyma és egy kevés szójaszósz.

  1. Egy nagy wokot melegítsünk fel közepes lángon.
  2. Az első 2 ek olajat melegítsük fel a wokban, majd süssük benne a felvert tojást amíg majdnem teljesen meg nem szilárdul. Csúsztassuk a tojást egy tányérra.
  3. Emeljük a legmagasabbra a hőfokot, majd a wokban a második 2 ek olajon dobva-rázva süssük meg a gombát. (Két részletben érdemes csinálni, így egyserre kevesebb levet ereszt, ami hamarabb elfő.)
  4. A gombát szedjük egy másik tányérra. Löttyintsük a wokba a harmadik adag olajat, és néhány másodperc alatt pirítsuk benne illatosra a felaprított gyömbért és fokhagymát.
  5. Ekkor tegyük a wokba a gyömbér és a fokhagyma mellé a gombát, a rizst, a tojást, a szója- és a halszószt, valamint a szezámolajat. A tojást kissé daraboljuk fel kevergetés közben fakanállal, majd néhány másodperc alatt melegítsük össze az ételt.
  6. Vékonyra szeletelt zöldhagymával és szójaszósszal kínáljuk.

Futureater