Készíts különleges kínai tésztabatyut házilag!

2018. szeptember 06.
Az autentikus kínai és ázsiai ételek fantasztikus ízorgiát ígérnek – bloggerünk, Futureater részletes útmutatása alapján most könnyedén készíthetsz otthon is kínai vega batyukat.

Ha az ember nem figyel oda, a kínai gyorsbüfék egy pillanat alatt összezavarják, és még a végén azt gondolja, a kínai ételek nem is túl izgalmasak. Ennél nem is tévedhetnénk nagyobbat, viszont ahogy az alábbi receptből is látszik, az összetett, ám isteni ízeket nem feltétlenül egyszerű előállítani. A kínai batyukhoz (dumplings, vagy jiaozi (餃子)) a legegzotikusabb hozzávaló a szójaszósz, ezen kívül csak olyan alapanyagokra van szükség, amik egy átlagos háztartásban is megtalálhatóak. A végeredmény tényleg fantasztikusan finom, úgyhogy érdemes nekiállni az elkészítésnek – amiben egyébként semmi ördöngősség nincs, de tény, hogy néhány lépést végig kell járni. Legjobb, ha vendégeket hívunk, és közösen állítjuk elő a batyukat.

Vega kínai batyuk házilag

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 180 ml forró víz

A töltelékhez:

  • 1 tojás
  • 25 dkg gomba
  • 2 szál zöldhagyma
  • 4 cm-es friss gyömbérdarab
  • 3 tk szójaszósz
  • 2 tk víz
  • ¼ tk frissen őrölt bors

A sütéshez: napraforgóolaj

A tálaláshoz:

  • 5-6 ek szójaszósz
  • 1 szál zöldhagyma
  • 1 tk szezámmag

A tészta:

  1. A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, majd először villával összekeverjük.
  2. Ezután 5-10 percig gyúrjuk (vigyázat, a forró víz miatt először meleg lesz a tészta), amíg sima felületű labdát nem kapunk.
  3. Két részre vágjuk, és 20 percig állni hagyjuk.

A töltelék:

  1. Közben összeállítjuk a tölteléket. Ehhez első lépésként a tojás felverjük. Egy kisebb serpenyőben közepes lángon 1 ek napraforgóolajat melegítünk. Erre öntjük a tojást. Nem kevergetjük, hanem amikor az egyik oldala megsült (2-3 perc), akkor megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Így egy vékony tojáslepényt kapunk.
  2. A tojáslepényt, a megtisztított gombát, a zöldhagymát és a gyömbért mind apróra vágjuk (ha van, használhatunk ehhez aprítógépet, úgy a leggyorsabb).
  3. A felaprított hozzávalókat egy tálba szórjuk, és hozzáadjuk a szójaszószt, a vizet és a borsot. Átkeverjük.

A batyuk töltése és formázása:

  1. Jöhet a formázás. A tészta mindkét felét 12 egyenlő részre vágjuk, majd lisztezett felületen mindegyik kis tésztadarabot mintegy 10 cm átmérőjű, 1-2 mm vastagságú körlappá nyújtjuk.

2. A batyut a következőképp készítjük: egy tésztalapot a bal tenyerünkbe teszünk. A töltelékből egy-másfél teáskanálnyit teszünk a körlap közepére – ehhez a legpraktikusabb vajazókést használni, azzal tudjuk a legkönnyebben elegyengetni a tölteléket.

3. A tészta tetejét taréj-szerűen összecsippentjük, nagyjából a bal hüvelykujjunk és a jobb hüvelyk- és mutatóujjunk segítségével (lásd a képen, de youtube-videókat is ér nézni ezügyben).

4. Ugyanígy járunk el, amíg az összes lap el nem fogy.

A sütés és párolás:

  1. Egy nagy teflonserpenyőt közepes lángon felmelegítünk.
  2. Beleteszünk 3 ek napraforgóolajat, és amikor felmelegedett, beletesszük a tésztabatyukat is, lapos felükkel lefelé. (Attól függően, hogy mekkora serpenyőt használunk, elképzelhető, hogy több fordulóban kell sütnünk, mert a batyukat egy rétegben tudjuk csak elhelyezni.)
  3. 3-5 perc alatt megsütjük az aljukat. Közben néha finoman rázogatjuk a serpenyőt, hogy ne tapadjanak le.
  4. Amikor szép barnára pirult a batyuk alja, hozzáöntünk 0.7 dl vizet, és lefedjük.
  5. Megvárjuk, hogy a víz teljesen elpárologjon – ekkor elkészültek a batyuk.

A mártogatós:

  1. A szójaszószt összekeverjük a felaprított hagymával és szezámmaggal, ebbe mártogatjuk az elkészült batyukat.

FUTUREATER