Bombabiztos sült gesztenye otthon is

2018. október 01.
Épp csak belecsöppentünk az őszbe, de a piacon és a szupermarketekben már megjelent a szelídgesztenye. Kövessétek bloggerünk, Futureater tippjeit, és készítsétek el a világ legízletesebb sült gesztenyéjét otthon.

A sült gesztenye az ősz egyik leghangulatosabb és legfinomabb csemegéje, amit egy kis odafigyeléssel otthon is könnyen elkészíthetünk. A fantasztikus illatok és a közös sültgesztenye-evés élményéért megéri a fáradtság, csak kövesd a minden részletre kiterjedő útmutatónkat.

Fotó: Unsplash.com

Fontos az alapanyag

Két fontos alapszabály van, amit érdemes betartani, ha a gesztenyesütő projektünket sikerre szeretnénk vinni. Elsőként: mindenképpen friss alapanyaggal dolgozzunk, azaz a gesztenye felülete legyen fényes és sima. Ha már egy kicsit ráncos, vagy matt fényű a gesztenye héja, akkor maga a gyümölcs sem lesz már friss, és kárba megy minden erőfeszítésünk. A frissesség mellett van még egy praktikus szempont is: a lehető legnagyobb szemű gesztenyét szerezzük be. Ha túl apró darabokat sütünk, akkor várhatóan sokat kell majd bajlódnunk a pucolásnál, túl kevés eredménnyel.

Óvatosan az előkészületekkel

Ahhoz, hogy a gesztenyék megfelelően átsüljenek, domború felükön éles késsel egy néhány centi hosszú vágást kell ejteni. Figyeljünk, nehogy megvágjuk magunkat, a kés éle ugyanis könnyen megcsúszhat a gesztenye felületén. Éppen ezért érdemes rövidebb pengéjű, de éles kést használni.

Vannak, akik szerint a gesztenyét sütés előtt be kell áztatni. Egyesek szerint fél órás fürdő is elég a szemeknek, mások több órát javasolnak. A beáztatás egyrészt könnyebbé teszi a sütés utáni pucolást, másrészt segít, hogy már idejekorán felfedezzük és kidobjuk az esetleg kukacos szemeket, ezek ugyanis – mivel könnyebbek – feljönnek a víz tetejére. Ízben azonban nincs nagy különbség a végeredményben, így akkor sincs pánik, ha nincs időnk a beáztatásra.

Sütőben vagy serpenyőben?

Személy szerint én a serpenyős sütés híve vagyok, de elképzelhető, hogy ezt csak a példa teszi: egész gyerekkoromban így készítette a család a sült gesztenyét. A bevágott szemeket egy rétegben elhelyezzük egy száraz, tapadásmentes serpenyőben, majd lefedve, közepes lángon, gyakran rázogatva, mintegy 10-15 percig sütjük. Érdemes egy-egy szemet kibontani (vigyázat, forró!), hogy pontosan lássuk, átsült-e a gesztenye.

Valamivel hosszadalmasabb, ennek ellenére népszerű eljárás a sütőben sütés. A 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készül el a gesztenye. Ha igazán biztosra akarunk  menni, tegyünk a sütő aljába egy tepsi vizet, ami párásítani fogja a gesztenye körüli közeget, így még könnyebben meg tudjuk majd pucolni a megsült szemeket.

Sütés után

Amint elkészültek a gesztenyék, még forrón tegyük őket konyharuhába vagy műanyag zacskóba. Ilyenkor az a cél, hogy a gesztenyéből távozó gőz párát képezzen, és valamelyest felpuhítsa a gesztenye héját, így azt jóval könnyebb lesz megpucolni. Ez egyébként függ a gesztenye frissességétől is: minél frissebb volt az alapanyag, annál könnyebb dolgunk lesz. Mindenesetre a sütés után minél hamarabb pucoljuk meg a gesztenyét. Ez általában kézzel a legegyszerűbb, és mindenképpen hozzátartozik a sültgesztenye-evés rituáléjához.

Mit kezdjünk a maradékkal?

Bár szinte lehetetlen, hogy a frissen elkészült, illatos sült gesztenyéből bármennyi is megmaradjon, ha mégis ez történne, arra is van megoldás. Főtt zöldségleveshez turmixolva ünnepi hangulatú krémlevest főzhetünk belőle, de nagyszerűen működik göngyölt húsok (klasszikusan főleg pulyka) töltelékeként is. Mindamellett sütemények teljes garmadájában is használhatjuk, a pitétől a sajttortáig – és ne  feledjük, a sült gesztenyék tortadíszként is remekül funkcionálnak.

FUTUREATER