Kedvenc helyünk a héten: Matrjoska Kroshka

2018. október 24.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Őszinte konyha – a szigorú, sokféle kritériumnak megfelelni köteles vegán jelző helyett szívesebben hívják így magukat a Matrjoska Kroshkában. Ugyan vegetáriánus és vegán étlapot kínálnak, számukra az a legfontosabb, hogy személyre szabva, kizárólag olyat főzzenek, amire a testünknek igazán szüksége van, és jó neki.

Ezek után mondani sem kell, hogy kizárólag természetes hozzávalókkal dolgoznak, és arra is nagyon ügyelnek, hogy ezeknek az alapanyagoknak ne kelljen hosszú utat megtenniük a konyháig. Nem jártam még olyan étteremben, ahol ennyire tudatosan és a saját elveikből fakadóan jószándékkal és türelemmel állnak a hozzánk – mindenevő laikusokhoz -, ahogy az ételekhez is.

Juhász Natasa a korábban népszerű, többek között minőségi vodkát és akkor még húsos, halas ételeket is kínáló orosz bisztróval indult a budapesti vendáglátásban, amíg egy megrázó cikk hatására vegetáriánus, majd vegán életmódra nem váltott, párhuzamosan a Matrjoska bezárásával. Pár hónappal később azonban elindította a város, azóta egyik kedvenc vegetáriánus-orosz konyháját, ahol újragondolt pelmenyit, és zöldéses pogácsákkal készített burgereket is kóstolhatunk. „A Matrjoska is én voltam, és szerettem volna továbbvinni, mivel az életem része, ezért hagytam meg a névválasztásban is, kiegészítve a kroshka jelzővek, ami aprót, morzsát jelent.” – meséli Natasa.

A Baross utca Kálvin térhez közeli csücske pedig ideális otthont ad a az alternatív ebédre vágyóknak, és ha egyszer kipróbálja az ember, egészen biztosan vissza fog jönni. Az enteriőr rusztikusan otthonos, az egyetemisták kedvenc szpotja például kétségtelenül a lépcsőzetes emelvény, ahová egy jó könyvvel szívesen elvonulnak egy minden mentes gyömbérteával. Antik szamovárok és különböző méretű matrjoska babák jelzik, hogy aki ide betér, az egészséges ételeket nagy részét orosz receptek alapján kapja, így igazi kulináris kalandban lesz része.

Mi egy vegetáriánus-orosz pelmenyit (tradicionális orosz töltött tészta), és egy sötét orosz buciba füstölt, céklapogácsával megbolondított burgert kóstoltunk. Sem a sajt, sem a hús nem hiányzott, a kellemetlen kajakóma elmaradt, mégis teli hassal és nyugodt lelkiismerettel teáztunk Natasával, és Zsolnay Gergely séffel.  

7 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Sokat tudtunk meg tőlük a vegetáriánus és vegán életmód döbbenetesen jó hatásairól, amit bármelyik vendégüknek szívesen elmesélnek, aki nyitott a témára. Az ízeken kívül kaptunk a Matrjoska Kroshkától valamit, ami a mindennapos tudatosságot egy magasabb szintre emelte. Köszönet érte!

Kiknek ajánljuk: akinek fontos az egészsége, és szeretné és számít, hogy mi jó a szervezetének és hosszútávon a környezetünknek.   

Mikor: napközbeni pihenésre és egy kis énidőre 11:00 és 19:30 között. Vasárnap és hétfőn zárva tartanak.

Árfekvés: az alapanyagok prémium minősége ellenére kiváló ár-érték arányban dolgoznak, a normál burgerek 1390 Ft, a prémium burgerek 1980 Ft-ért kérhetők, míg a pelmenyi 1580 Ft. Ebédmenüjüket hétköznaponként 11:00-15:00 óráig lehet elérni, az aktuális étlapért kattints ide.

Marie Claire plusz: valóban őszinték, ez pedig az ízeken is maximálisan érződik.  

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi