Nem múlhat el az ősz krémlevesek nélkül! A műfaj az egyik legegyszerűbb konyhai technológia: először vízben zöldségeket fűzünk, aztán botmixerrel pürésítünk, végül beállítjuk a leves állagát. Az egyszerűség mellett a krémlevesek tökéletes alappal szolgálnak a kísérletezésre is, hiszen a változatos levesbetétek mellett egészen más eredményt kapunk, ha tejszínt, vajat, vagy kókusztejet használunk az utolsó lépésnél. Az alábbi leves kirobbanó ízvilágú, tökéletes hangulatjavító a szürke őszi hétköznapokon.
Sárgarépa-és sütőtök krémleves kókusztejjel
2 főre
1 nagyobb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 cm-es gyömbérdarab
3 ek olívaolaj
½ tk őrölt római kömény
½ tk őrölt koriander
½ tk őrölt kardamom
30 dkg sárgarépa
40 dkg sütőtök
2 dl kókusztej
½ lime leve
1 ek natúr joghurt
só, frissen őrölt bors
A tálaláshoz olívaolaj és friss menta
Elkészítése:
- A hagymát szeletekre vágjuk.
- Egy közepes méretű lábasba tesszük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymát, sózzuk, majd alacsony lángon, folyamatosan 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
- Közben a fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk, a sárgarépát és a sütőtököt pedig megpucoljuk és felszeleteljük.
- Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a gyömbért, és további 1 percig főzzük.
- A lábasba tesszük az őrölt fűszereket, és 1 percig pirítjuk őket.
- A lábasba tesszük a sárgarépát és a sütőtököt, majd felöntjük kb. fél liter vízzel, vagy annyival, amennyi 2 ujjnyira ellepi a zöldségeket. Közepesre vesszük a lángot és puhára főzzük.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, lehúzzuk a lábast a tűzről, és a levest botmixerrel pürésítjük.
- Hozzáadjuk a kókusztejet, és a lime levét, sózzuk, borsozzuk, majd még egyszer felforraljuk a levest.
- Végül belekeverjük a joghurtot, olívaolajjal megcsepegtetve, valamint friss mentával megszórva tálaljuk
Futureater