1. AVOKÁDÓ
Bár a belső részét használjuk, de mielőtt felvágnád, vagy meghámoznád, nem árt megmosni, hogy a semmilyen veszélyes dolog ne maradjon rajta. Ráadásul jó eséllyel nem te leszel az első, aki megfogod…
2. GABONAFÉLÉK
Általában főzve, forralva használod fel a gabonákat, de előtte érdemes hideg vízzel átöblíteni őket. Így eltávolítod a rossz szemeket, a szennyeződéseket és a csírákat.
3. KONZERVEK TARTALMA
Itt sem árt figyelni. A babot például gyakran sóval tartósítják, ami nem kell feltétlenül az ízhatáshoz, és amit egy átöblítéssel könnyedén eltávolíthatsz.
4. KAGYLÓK ÉS RÁKOK
Az ehető részük a héj vagy a páncél alatt rejtőzik. Már csak azért is érdemes megmosnod főzés előtt, mert így a homokot és egyéb szennyeződéseket is eltávolíthatod.
5. GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDSÉGEK
Akár nyersen fogyasztod, akár megfőzöd, vagy sütöd, meg kell mosni a zöldségeket és a gyümölcsöket. Többnyire egyszerű csapvíz elegendő, hogy a forgalmazás során, vagy más vásárlók miatt rákerülő szennyeződést eltávolítsd.