Kipróbáltuk: kicseri diéta

2019. január 23.
A téli fáradtság sokféle kísérőtünettel jelezheti meglétét, rossz közérzet, a karácsony környékén felcsúszott, hason terpeszkedő plusz kilók, és egyéb finomságok formájában. Ezen a héten egy kíméletes, kicseri diéta néven futó ajurvédikus tisztítókúrát próbáltunk ki.

A méregtelenítés, léböjt csúcsszezonja a tavasz, de a január-februári lapszámunkban megjelent szakértői tanács nyomán mi most kipróbáltunk egy kifejezetten téli időszakra is ajánlott, „gyengéd” diétát. A Kithari (kicseri) kúrát Varga Erika az Öt elem életmódközpont természetgyógyásza, biodinamikus craniosacrális terapeutája azért ajánlja elsősorban, mert „teljes értékű fehérjével látja el a szervezetet, a test minden szövetét táplálja, regenerál és fiatalít.” Fokozott folyadékfogyasztás javasolt a mungóbabból és basmati rizsből készülő, egyszerű egytálételt középpontba állító kúra ellett. Ami pedig a hosszt illeti, rövidtávfutóknak 3-5 nap is elég lehet belőle, de mi egy 7 napos verzióba vágtunk bele.

Ez a kezdet könnyű…

A remek téli tisztítókúrát én folyamatos tologatással a hátam mögött kezdtem el. Előbb tortában gazdag szülinapok, aztán családi utazás, majd morzsaparti céllal, és rengeteg étellel felszerelve váratlanul érkező vendégek húzták keresztbe a startot. Az egyszerűsített három-öt napos tisztítókúra az én esetemben hét napig tartott. Utánaolvasva kicsit, a szakértőnk és a nemzetközi cikkek alapján is úgy jött le nekem, egy méltatlanul kevéssé ismert gyengéd módszer ez a tisztításra, amely testünk, szervezetünk temérdek pontjára van jó hatással egy kalap alatt.

Nagy előnye nekem az volt, hogy bár messze nem drasztikus, és fogyasztható ételek állaga is kifejezetten baráti. A káposztaleves diéta, vagy a léböjt sajnos már alapból kiesik nálam, sőt ha őszinte akarok lenni önmagában a tisztítókúrák, fogyókúrák sem férnek össze az általános táplálkozási szokásaimmal.

A sokat tapasztaltak a tisztító léböjtkúra után vágnak bele a kicseribe, de az online terepszemlém alapján sok kezdő, vagy csak laikus diétázó is próbálkozik vele. Népszerűségének számos oka között a következők szerepelnek: nagyon könnyen emészthető, elképesztően tápláló, és egyben méregtelenítő egytálétel, ahol a szénhidrát és a fehérjebevitel aránya kifejezetten kiegyensúlyozott. Nagyon kíméletes, egy egyhetes mungóbab-rizs gasztroduóval pedig tényleg biztosra mehetünk, hogy egy esetleges fogyás, nem a test sanyargatással történik. Mivel a rizst, és a babot is nagyon szeretem, úgy éreztem kihúztam a lottó ötöst a diéta platformon, amikor belevágtam. Mivel nem sikerült első alkalommal beszereznem a mungóbabot, első nap vörös babbal kezdtem. Itt persze eszembe jutott a minden szentnek maga felé hajlik a keze, hiszen a kifejezetten egészséges, fehérjében gazdag mungóbabot egy kis erőfeszítéssel már első napra beszerezhettem volna, de hát a vörösbab nagy kedvencem…

Nagyon boldogan láttam neki, hiszen bár a húsokat, sütiket, tejtermékeket, csokikat, csipszeket úgy terveztem elhagyom, rengeteg finom zöldséggel készültem kötelező jelleggel kárpótolni magam.

A neten talált kicseri receptek között mindenki megtalálhatja az igazít, én mivel szeretek kísérletezni, képtelen voltam egyet lekoppintani. Sokan kurkumával, ázsiai fűszerekkel bolondítják meg a főtt bab és rizs kombót, pirított köménymaggal dúsítják, de én jobban szeretem a hétköznapi kedvenceimet, csilit, fekete borsot, oregánót, bazsalikomot viszontlátni a diétás ételekben.

Az egy hetes detoxom remekül startolt, óriási adag rizs, és bab készletekkel vágtam neki, megfőzve az alapot. Első napra egy kis rizottó utánérzést keltő gombás, rizstej színes mixet készítettem, amire sikerült kettő-három óránként rájárnom akkora intenzitással, hogy attól tartottam hízókúra lesz a végén a detoxikálásból. Második nap igyekeztem óvatosabban barkácsolni, puritán főtt brokkoli darabokkal dobtam fel a mixet.

Laza fogyás 

Második, harmadik nap már kevesebbet jártam rá az aktuális fazékra, és nem azért, mert nem volt finom. Elteltem a kisebb adagokkal is, sokáig kitartott, és negyedik napra már laposabb volt a hasam is. A rizs soha nem volt a kedvenc ételem (egyszerűen nem rúghat labdába egy spaghettin és csigatésztán élő famíliában), de a kicseri ezen a téren is tartogatott némi meglepetést. A pasimnak hála nem sima jázmin rizs volt otthon, hanem valamilyen spéci, organikus, barna rizs, aminél finomabbat életemben nem ettem. A reggeli tejeskávé hiányával szerencsére nem kellett szenvednem, rizstejjel iszom eleve, de a sajtos-rántottás, vagy lasagnés vacsoramegoldásokat nehéz volt testközelből nézegetnem. Viszont annyi vizet ittam, hogy sokszor enni sem bírtam nagyon.

Az ötödik napon már azt kívántam, bárcsak tisztán ehetném a rizst, bab nélkül, némi rokfort szószos cuppanós rákkal.
A hetedik napon este végül már nem bírtam, és babmentes verzióban álltam neki, ha nem is rákkal, de sült cukkinivel és gombával felturbózva.

Összességében nagyon jó eredménnyel zártam a hetet. Nem fogytam sokat, bár nem is ez volt a cél. Az viszont biztos, hogy minden nadrág könnyebben feljött, laposabb lett a hasam, és energikusabbnak is éreztem magam két-három nap után. Azoknak lehet ez ideális megoldás, akik vasakarattal csinálják végig, és színes, fantáziadús zöldségvariációkkal teszik izgalmasabbá az egytálételt. Nagyon jó választás, ha nem vagyunk a léböjt barátai, és finom ízekkel szeretnénk detoxikálni, hatásosan.

Ha még olvasnál méregtelenítés témában? Kattints IDE!

Fotó: Profimédia – Red Dot