5 meglepő tipp a laposabb hasért

2019. január 09.
A lapos has titkát évek óta keressük... Egyre inkább úgy tűnik, hogy nem csak a mozgásban vagy csak az étkezésben rejlik a siker kulcsa – íme 5 dolog, amit talán nem vettünk eddig figyelembe, pedig hozzásegít ahhoz, hogy tartósan lapos maradhasson a hasunk!

1. Nem lehet megspórolni a relaxációt

A stressz következtében a szervezetünk kortizolt termel, ami bármilyen hihetetlen, de még has körüli párnácskákat is képes eredményezni. Ugyanis fokozott kortizoltermeléskor a szervezetünk a glükózt hasi zsírként kezdi el tárolni, tehát étkezés és mozgás ide vagy oda, a kiegyensúlyozott életmód elengedhetetlen akkor is, ha lapos hasról van szó. Arról már nem is beszélve, hogy a stresszevés következménye is lehet a súlygyarapodás…

Fotó: Unsplash

2. Felejtsük el az alkoholt

Az alkoholfogyasztással egyidejűleg a gátlásaink is feloldódnak, így könnyebben fogunk igent mondani a tiltólistás ételvágyainknak. Ezen túl, mivel az alkoholt a szervezet nem tudja úgy tárolni, mint a  zsírt, fehérjét és a szénhidrátot, a májnak kell átvennie ezt a feladatot, ami felborítja a metabolikus rendszerünket is – így vezethet az alkohol hasi zsír raktározásához.

3. Elő a vízben oldódó rostokkal!

A vízben oldódó rostokat tarthalmazó alapanyagok, – úgy mint a lencse, árpa, karfiol, alma és a citrusfélék – a bélben gél-szerű anyagot képeznek és összekeverednek más, részben emésztett élelmiszerekkel. Az emésztés ezen formája hosszú teltségérzetet eredményez, így segítve a fogyásunkat.

4. A növényi alapú táplálkozás segíthet

A jól összerakott növényi alapú táplálkozás is segíthet a derék körfogatának csökkentésében, hiszen a növényi, nem feldolgozott élelmiszerek magas rosttartalmukkal segítik a kiegyensúlyozott emésztést. Ügyeljünk rá, hogy a nap minden étkezésében legyen belőlük elég a tányéron!

5. Sétáljunk napközben is

A napi fél-egy óra intenzív testmozgás ugyan fontos, de különösen ha íróasztal mellett dolgozunk, figyeljünk arra is, hogy óránként álljunk fel és menjünk néhány kört –meglepő, de ezzel is extra kalóriákat égethetünk el azáltal, hogy a metabolikus rátánk növekszik. Hasonló elven a szakértők szerint az ebéd utáni fél órás séta is segíthet a fogyás beindításában.