Méregtelenítenél, de csak kíméletesen?

2019. január 21.
A téli fáradtság nemcsak a hangulatunkra, a fizikai állapotunkra, és a külsőnkre is hatással van. A Marie Claire január-februári lapszámának Energiabomba a testnek anyagából következik egy kis ízelítő azoknak, akik a testüket szeretnék kíméletesen méregteleníteni, és ezzel a közérzetüket is javítani.

A méregtelenítési trendek folyamatosan változnak. „Minden évben megjelenik valami új a piacon, ami igazi áttörést ígér mindenkinek, mindenre. A trendi megoldások többnyire nem személyre szabottak, nem veszik figyelembe az egyéni sajátosságokat” – véli Varga Erika az Öt elem életmódközpont természetgyógyásza, biodinamikus craniosacrális terapeutája.

A téli időszakban, amikor a természet és a testünk is, energetikailag és fizikailag is vissza- és összehúzódott állapotban van, csak nagy körültekintéssel végezzünk méregtelenítést, javasolja. „A január nagyon alkalmas arra, hogy egy tudatosan megtervezett és körültekintően kivitelezett méregtelenítő kúrába fogjunk, de a drasztikus kúrák helyett, télen inkább a helyesen kialakított táplálkozás – mozgás – pihenés egyensúlyának megteremtése a fontos. Ha szervezetünkben elegendő vitamin, ásványi anyag, aminosav, enzim és víz található, akkor ő tudja a dolgát és végezni is fogja” – mondja a természetgyógyász.

Nagyon jót tesz például, ha tartunk egy három – öt napos Kithari (kicseri) kúrát. És hogy mi is az? „Ez az egyszerű egytálétel, mungóbabból és basmati rizsből készül. Teljes értékű fehérjével látja el a szervezetet, a test minden szövetét táplálja, regenerál és fiatalít.” Ha tehetjük minden nap, vagy legalább minden másnap iktassunk be egy meleg olajos teljes testmasszázst, hiszen ez serkenti az anyagcserét, értékes vitaminokkal és hidratáló olajjal látja el a szöveteket, szerveket. Ezzel egy időben fokozottan figyeljünk a folyadékfogyasztásunkra.
„Ne feledjük, hogy az olaj hidratál, a víz pedig mos. Ha azt szeretnénk, hogy a felszabaduló salakanyagok minél hamarabb testen kívül kerüljenek, akkor megfelelő mennyiségű tiszta vizet kell innunk. A hidrogénes víz rendszeres fogyasztása rendkívüli mennyiségű antioxidánssal látja el testünket és sejt szinten hidratál. Napi 8 pohár víz a minimum, amit meg kell innunk, különben testünk szomjazik.”

Ezt a mennyiséget lehet kiegészíteni gyógynövény teákkal, különösen hasznosak a vese és máj-epe működését serkentő teák. „Az én kedvencem a Listea Cubeba olaj, friss és üde illatával tisztítja a tudatot, a nyugalom olaja, egyszerre pihentet, stresszoldó és antidepresszáns. De nagyon jó tapasztalataim vannak egy csodás növény, a feketeberkenye levének fogyasztásával kapcsolatban is. Értékes vitaminok, ásványi anyagok vannak benne. Kitűnő antioxidáns, rengeteg rezrevatrol, szerotonin található benne, melyek segítenek megőrizni érfalaink tisztaságát és biztosítják a nyugodt alvást. Méregtelenítő kúránkba tökéletesen illeszkedik.”

FotóSweet Ice Cream Photography, Unsplash