Különleges sütőtökös-avokádós muffin

2019. január 24.
Se nem igazán édes, se nem igazán sós: ez a különleges muffin igazi egészséges finomság, amit ráadásul pikk-pakk össze lehet dobni.

A krémes állagú avokádó és a természetesen édeskék sütőtök kiváló sütemény-alapanyagok lehetnek, pláne olyanoknak, akik egyébként sem szeretik a túlságosan cukros, ellenben finom, szaftos édességeket. Az alábbi recept egyszerű, gyors (hiszen muffinról van szó) mégis egészséges, ráadásul pont van annyira meglepő, hogy valami különlegeset alkothassunk vele.

Fotó és recept: californiaavocado.com

Hozzávalók:
(12 muffinhoz)

  • 450 gramm sütőtök meghámozva és felkockázva
  • 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 3/4 csésze mandulaliszt
  • 1 és 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 csésze nyírfacukor
  • 2 tojás
  • 1/2 avokádó
  • 1/4 csésze natúr görög joghurt
  • 1/3 csésze mandulatej
  • 1/3 csésze szeletelt mandula
  • 1/2 csésze csokidarabka (elhagyható)

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!.
  2. A sütőtököt vágjuk kockákra majd 30 perc alatt süssük puhára őket. Várjuk meg, míg kihűl, majd robotgépben pürésítsük.
  3. Egy nagyobb tálban keverjük össze a liszteket, adjuk hozzá a sütőport, a szódabikarbónát majd a fűszereket!
  4. Egy másik tálban keverjük össze a cukrot, a tojásokat, az összetört avokádót és a joghurtot, kézi habverővel keverjünk belőle homogén masszát!
  5. Adjuk hozzá a pürésített sütőtököt és a mandulatejet, keverjük össze!
  6. A lisztes keveréket forgassuk a nedves hozzávalókhoz, alaposan keverjük el!
  7. A tésztát kanalazzuk muffin formákba, töltsük meg félig a kis csészéket majd szórjunk mandulaszeleteket és csokidarabkákat a tetejére!
  8. 25-30 perc alatt süssük készre a muffinokat, tűpróbával ellenőrizzük őket!