A krémes állagú avokádó és a természetesen édeskék sütőtök kiváló sütemény-alapanyagok lehetnek, pláne olyanoknak, akik egyébként sem szeretik a túlságosan cukros, ellenben finom, szaftos édességeket. Az alábbi recept egyszerű, gyors (hiszen muffinról van szó) mégis egészséges, ráadásul pont van annyira meglepő, hogy valami különlegeset alkothassunk vele.
Fotó és recept: californiaavocado.com
Hozzávalók:
(12 muffinhoz)
- 450 gramm sütőtök meghámozva és felkockázva
- 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 3/4 csésze mandulaliszt
- 1 és 1/2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 csésze nyírfacukor
- 2 tojás
- 1/2 avokádó
- 1/4 csésze natúr görög joghurt
- 1/3 csésze mandulatej
- 1/3 csésze szeletelt mandula
- 1/2 csésze csokidarabka (elhagyható)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!.
- A sütőtököt vágjuk kockákra majd 30 perc alatt süssük puhára őket. Várjuk meg, míg kihűl, majd robotgépben pürésítsük.
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a liszteket, adjuk hozzá a sütőport, a szódabikarbónát majd a fűszereket!
- Egy másik tálban keverjük össze a cukrot, a tojásokat, az összetört avokádót és a joghurtot, kézi habverővel keverjünk belőle homogén masszát!
- Adjuk hozzá a pürésített sütőtököt és a mandulatejet, keverjük össze!
- A lisztes keveréket forgassuk a nedves hozzávalókhoz, alaposan keverjük el!
- A tésztát kanalazzuk muffin formákba, töltsük meg félig a kis csészéket majd szórjunk mandulaszeleteket és csokidarabkákat a tetejére!
- 25-30 perc alatt süssük készre a muffinokat, tűpróbával ellenőrizzük őket!