Aki a Szabadság tér környékén dolgozik, szerencsés. Nemcsak azért, mert a belváros legszebb épületei mellett sétálhat el minden reggel, hanem mivel a város legfinomabb kávé és ebéd lelőhelyei állnak rendelkezésére. Minden kerületnek megvan a maga sajátos atmoszférája, de Lipótvárost különösen szeretem a maga nyüzsgő, „fontoskodó” légköre miatt. A környékbeli kávézók speciality kávét kínálnak, a Hold utcai piacon hazai termelők alapanyagaiból vásárolhatunk, az emeleti bisztrókról nem is beszélve, és itt az Artizán, ahol még a liszt és a kemence is szigorúan saját! Egy szóval, minőségi.
Fekete Gergő, az Artizán kitalálója Európa több városát is megjárta, lelkesen tanult és dolgozott azokban a pékségekben, ahonnan jelenlegi tudását hozza. Egy igazi artizán, aki nem köt kompromisszumot az alapanyagok terén. A kenyerek és péksütemények adalékanyagoktól mentesen, csupán három összetevőből, frissen őrölt saját lisztből készülnek, 24 órát kelnek, majd a pékség kemencéjében sülnek. Emellett mellőzik a margarint, kizárólag jó minőségű vajat használnak.
Reggelink mellé nagyon finom kávét is kérhetünk, a babot kifejezetten nekik pörkölik hozzá. A tej a Hétforrás birtokról érkezik, a tojások pedig szabadtartású tyúkok alól kerülnek az sodrólapra.
Nincs is annál izgalmasabb egy látványpékségben, ahogy az üvegfalon át végigkísérhetjük, hogyan készül a következő adag péksütemény, vagy a kovászos kenyér, melyet olyan gonddal gyúrnak, majd helyezik a kemencébe, mintha mindnek lelke volna.
Galériájukat azoknak alakították ki, akik szívesen töltenek több időt a kávé és mennyeien puha péksütemények mellett. Itt laptoppal is elidőzhetünk, vagy csak figyelhetjük, ahogy lent 5 percenként rotálódik a nyüzsgő közönség.
További képeinkért kattints a galériára!
Marie Claire plusz: a kardamomos-vaníliás tekercs, úgynevezett kanelbullar, melyet Gergő a dán specialitás mintájára újragondolt, ebből lett a piros gyümölcsös változat, isteni házi készítésű vaníliás krémmel a közepén. Az egész sütemény egy utazás, de ahhoz, hogy ezzel bárki elfogultság nélkül is egyet tudjon érteni, meg kell kóstolni!
Kiknek ajánljuk: elsősorban annak, aki nem számolja a kalóriákat, mert itt élvezettel, bűntudat nélkül a legjobb kóstolni. Gergő pedig azoknak, akiknek ugyanúgy fontos a környezetvédelem, mint az Artizán csapatának, akik mindent megtesznek a tudatos működés jegyében.
Árfekvés: pont annyival drágább egy albán pékségnél, amennyivel tovább kel az ő tésztájuk, és amennyivel jobb alapanyagokat használnak a sütés során.
Kenyereik (például a világos zabos, kamut, alakoros) 550 Ft-tól, ízesített kenyereik (például a currys-mazsolás, levendulás, aszalt szilvás-rózsaborsos) 620 Ft-tól kaphatók. A péksütik 450Ft-ba, a kenyerek 530-690 Ft-ba kerülnek, a kávé ára pedig 450-790-ig kérhető.
Mikor: hétfőtől péntekig 7.00-19.00 óráig, szombaton 8.00-tól 15.00 óráig.
Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi