Valószínűleg sokan ismerik már a shakshukát, vagyis a „közel-keleti lecsót”, ami hagyományosan piros színben, paradicsomos-paprikás keveréket jelent velük sült tojásokkal és sok-sok friss zöldfűszerrel. A zöld shakshukának tulajdonképpen – a tojások elkészítési metódusán túl – kevés köze van az eredeti recepthez, de ez ne zavarjon meg minket: ez a gazdag, spenóttal turbózott tojásos recept tökéletes lehet kiadós, hétvégi reggelinek!
Hozzávalók:
(4 főre)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma felaprítva
- 1 jalapeño paprika kimagozva, felvágva
- 500 gramm spenót
- 1 teáskanál szárított kömény
- 3/4 teáskanál koriander
- só és frissen őrölt bors
- 2 evőkanál harissa paszta
- 1/2 csésze zöldség alaplé
- 8 nagyobb tojás
- friss petrezselyem és koriander a tálaláshoz (ízlés szerint)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra!
- Egy nagyobb hőálló serpenyőben hevítsünk olajat! Pároljuk rajta üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a jalapeñót, amíg illatozni kezdenek!
- Keverjük hozzá a spenótot, és fonnyasszuk meg! Fűszerezzük köménnyel, korianderrel, sóval és borssal! Adjuk hozzá a harissa pasztát is!
- A keveréket robotgéppel pürésítsük! Adjuk hozzá a zöldség alaplevet és keverjünk belőle sűrű, homogén szószt!
- A keveréket töltsük vissza a serpenyőbe, egy fa spatulával alakítsunk ki benne 8 kisebb lyukat, ezekbe üssük bele a tojásokat!
- Süssük az ételt 20-25 percen keresztül, friss zöldfűszerekkel megszórva tálaljuk!
Forrás: PureWow