Quinoával töltött fűszeres sütőtök

2019. március 14.
A klasszikus magyaros töltött tökhöz közönséges tököt és darált húst használunk, most viszont mutatunk egy izgalmas variációt sütőtökkel és fűszeres quinoával.

Eddig talán nem jutott eszünkbe, hogy a sütőtököt töltsük meg, valószínűleg azért, mert a sütőtök édeskés íze sokaknak nem passzol a húsos töltelékhez. Az alábbi vegetáriánus verzióban azonban quinoa kerül a töltelékbe, aminek diós ízvilága nagyon jól megy a tök édességéhez. A tölteléket nyugodtan variálhatjuk, helyettesíthetjük például bulgurral is, és persze bátran teletömhetjük friss fűszernövényekkel!

Hozzávalók:

  • 2 csésze megfőzött quinoa
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 3 csésze shiitake gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 csésze fodroskel
  • 1/2 csésze durvára vágott dió
  • 1 nagy sütőtök félbevágva, kimagozva
  • 2 ek kókuszvirágcukor
  • egy kevés szójaszósz
  • 1/4 teáskanál őrölt bors
  • 1 csésze balzsamecet redukció a tálaláshoz
  • 1 csésze durvára vágott petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral!
  2. A quinoát főzzük meg 18-20 perc alatt, míg a szemek megduzzadnak!
  3. A sütőtököt felezzük el, kanalazzuk ki a magokat, majd a tök belsejét kenjük meg kókuszolajjal! Szórjuk meg kókuszcukorral, fahéjjal és sóval, majd 30-45 perc alatt süssük aranybarnára.
  4. Közben a balzsamecetből készítsünk redukciót: egy kisebb serpenyőben forraljuk fel közepes lángon, majd ha már gyöngyözik, hagyjuk kis lángon 12-15 percig forrni. Onnan tudjuk, hogy készen van, hogy a balzsamecet sziruposabb állagú lesz és mennyiségében is felére csökken. A hűléssel tovább sűrűsödik majd.
  5. A megfőtt quinoát pirítsuk le egy kevés olajon, majd tegyük félre.
  6. Pirítsuk meg a shiitake gombát, adjunk hozzá egy kevés szójaszószt, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a fodros kelt és a diót. Végül forgassuk össze a quinoával, együtt is pirítsuk őket!
  7. A sütőtököket töltsük meg a quinoás keverékkel, majd tegyük vissza a sütőbe további 5 percre!
  8. A tálaláshoz locsoljuk meg a tököket a balzsemecet redukcióval és szórjuk meg őket friss petrezselyemmel!

MinimalistBaker