Görögös cukkinipogácsák ropogósan

2019. március 28.
Az alábbi recept a görög tavernák kisebb fogásokat kínáló mezze-kínálatának egyik népszerű étele, amit otthon is simán elkészíthetünk. Majdnem olyan jó, mint egy nyaralás Santorinin!

A görög receptek általában nincsenek túlgondolva: kerül beléjük sok zöldség, friss zöldfűszer és persze egy kis feta is, egyébként pedig többnyire egyszerűen elkészíthető, könnyed, házias ételek. Ezen belül is a mezze olyan kisebb adag étel, amiből általában többfélét rendel az asztaltársaság, hogy aztán szép lassan elnassolgassák egy tengerparti tavernán ücsörögve. Az alábbi cukkinipogácsa pontosan ilyen!

Hozzávalók:

  • 900 gramm meghámozott, lereszelt cukkini
  • 2 tojás
  • 1/2 csésze durvára vágott zöldfűszer (kapor, menta, petrezselyem)
  • 1 evőkanál őrölt kömény
  • 1 csésze zsemlemorzsa
  • 1 csésze összemorzsolt feta
  • szükség esetén egy kevés finomliszt
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. A cukkinit sózzuk le, majd hagyjuk állni. Időnként forgassuk át, vegyünk ki egy marékkal és nyomjuk ki a levét. Egy óra után – ha már többször kifacsartuk – csavarjuk papírtörlőbe, és alaposan préseljük ki belőle a maradék nedvességet is.
  2. Egy nagyobb tálban keverjük össze az összes hozzávalót, majd a kezünkkel próbáljunk pogácsákat formázni a masszából. Ha túl nedves, adjunk hozzá egy kevés finomlisztet vagy még egy kis zsemlemorzsát! Ha már jó az állaga, tegyük a keveréket a hűtőbe 1 órára.
  3. A masszából formázzunk kis laposabb pogácsákat, sütés előtt óvatosan forgassuk meg őket egy kevés finomlisztben.
  4. Süssük ki a pogácsákat olívaolajban! A ropogósra sült cukkinitallérokat görög joghurttal tálaljuk!