A görög receptek általában nincsenek túlgondolva: kerül beléjük sok zöldség, friss zöldfűszer és persze egy kis feta is, egyébként pedig többnyire egyszerűen elkészíthető, könnyed, házias ételek. Ezen belül is a mezze olyan kisebb adag étel, amiből általában többfélét rendel az asztaltársaság, hogy aztán szép lassan elnassolgassák egy tengerparti tavernán ücsörögve. Az alábbi cukkinipogácsa pontosan ilyen!
Hozzávalók:
- 900 gramm meghámozott, lereszelt cukkini
- só
- 2 tojás
- 1/2 csésze durvára vágott zöldfűszer (kapor, menta, petrezselyem)
- 1 evőkanál őrölt kömény
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 1 csésze összemorzsolt feta
- szükség esetén egy kevés finomliszt
- olívaolaj
Elkészítés:
- A cukkinit sózzuk le, majd hagyjuk állni. Időnként forgassuk át, vegyünk ki egy marékkal és nyomjuk ki a levét. Egy óra után – ha már többször kifacsartuk – csavarjuk papírtörlőbe, és alaposan préseljük ki belőle a maradék nedvességet is.
- Egy nagyobb tálban keverjük össze az összes hozzávalót, majd a kezünkkel próbáljunk pogácsákat formázni a masszából. Ha túl nedves, adjunk hozzá egy kevés finomlisztet vagy még egy kis zsemlemorzsát! Ha már jó az állaga, tegyük a keveréket a hűtőbe 1 órára.
- A masszából formázzunk kis laposabb pogácsákat, sütés előtt óvatosan forgassuk meg őket egy kevés finomlisztben.
- Süssük ki a pogácsákat olívaolajban! A ropogósra sült cukkinitallérokat görög joghurttal tálaljuk!