A tavaszt semmi sem jelzi biztosabban, mint a beköszöntő spárgaszezon, ilyenkor pedig érdemes résen lenni és kihasználni a finom zöldséget, ameddig csak lehet. Receptekből szerencsére nincs hiány, hiszen a spárga nagyon sokoldalúan felhasználható: készülhet belőle leves, alapja lehet egy könnyed, tavaszias salátának, remekül áll a tésztaételeknek és diétás köretnek is tökéletes. A mostani receptünk egy galette, az édes pitefélével azonos néven futó, hagyományosan hajdinalisztből készülő sós palacsinta, amibe többnyire sós töltelék is kerül. Így került képbe a spárga is, amihez ízes sonkát és testes sajtot adunk (persze étrendtől, ízlésektől függően ezek közül bármelyik elhagyható). A legjobb, hogy a hajdinaliszt miatt kimondottan egészséges, laktató ételről van szó, ami tökéletes pazar villás reggelinek de könnyed vacsorának is!
Hozzávalók:
- 120 gramm hajdinaliszt
- 60 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 tojás
- 2 ½ csésze író
- ½ tk. só
- 2 evőkanál vaj
- 700 gramm zöld spárga
- 6 szelet füstölt-főtt sonka
- 2 csésze reszelt Gruyère vagy Comté sajt (vagy más sajt ízlés szerint)
Elkészíéts:
- A tésztához keverjük össze a liszteket a két tojással, az íróval és adjunk hozzá egy kevés sót. A tésztát hagyjuk a hűtőben állni legalább 2 órára, de legjobb, ha egy teljes éjszakán át pihentetjük.
- Egy serpenyőt forrósítsunk fel, dobjuk rá a vajat, oszlassuk el egyenletesen. Egy adag tésztát kanalazzunk rá, süssünk palacsintákat belőle. A tésztából körülbelül 12 palacsinta jön ki.
- A spárgát lobogó vízben főzzük elő nagyjából 2 perc alatt!
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra! Terítsünk ki egy palacsintát, rakjunk rá egy szelet sonkát, szórjuk meg sajttal majd helyezzünk bele 3 szál spárgát! Hajtsuk be félhold alakra, ismételjük a műveletet, ameddig van a hozzávalókból!
- A palacsintákat helyezzük egy tepsibe, locsoljuk meg őket egy kevés olvasztott vajjal, majd 5-7 percig süssük őket! Azonnal, melegen tálaljuk!
NYTimesCooking