Tojásos nokedli egy kis csavarral

2019. március 30.
A klasszikus tojásos nokedli helyett most egy kis spenótos bolondságot készítünk. A receptet pedig Nemes Nóra a Nosalty Ízhuszár rovatának gasztrobloggere hozta el nektek.

Régen az eper volt, ami a szezonváltást jelezte – amikor a piacon megjelentek az apró, édes szamócák és eprek, akkor biztosra lehetett venni, hogy a Balaton vize is fürödhető! Ez persze csak amolyan emlékekre épített álnépi bölcsesség, de ha magatokba néztek, van valami alapja. Mióta azonban már februárban is lehet epret venni, jófajta, fólia alatt nőtt, vízfejű ízetlen import példányokat, valahogy elveszett a júniusi eper nyárhangulata.

Viszont itt van még nekünk a tojásos nokedli. Az a borzasztóan egyszerű, nem is túl drága egytálétel, ami – akárcsak régen az eper – jelzi nekünk, hogy visszavonhatatlanul véget értek a hűvös napok, és ha szabadtéri fürdést még nem is lehet beiktatni, a jó idő itt van, és marad is pár hónapig. Érdekes módon a legtöbb étterem tesz paradicsomot a zöldsalátába januárban is, kaphatunk tökfőzeléket decemberben, de valahogy tojásos nokedlit még soha nem láttam sehol szezonon kívül. Ami külön vicces, ha arra gondolunk, hogy a nokedli és a tojás, a két fő alkotóeleme teljesen szezonfüggetlen, és ugyanúgy készülhetne ősszel vagy télen.

Hanem a kísérő! Az a hihetetlenül retró, bizonyítottan rosszul elkészített ecetes-cukros lében úszkáló zöldsaláta, ami nélkül a tojásos nokedli elképzelhetetlen. ÍzHuszár adott pár tippet arra vonatkozóan, hogyan tudjuk felturbózni a salátát, így ezt most hagyjuk is, koncentráljunk a nokedlire!

  • Fehérlisztből készítsük! Van pár dolog, amihez egyszerűen nem megy a reform megoldás – a nokedli pont ilyen.
  • Az alapanyagok mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojások méretétől, de általában egy főre 10-12 deka lisztet, 1 tojást és 0,8 dl vizet számolhatunk nokedli-ügyben.
  • A nokedlit azzal szaggassuk, ami nekünk legjobban megy – ha a deszkás módszer jött be, úgy, ha a szaggató jobban kézre áll, akkor hajrá. Az viszont mindkét esetben fontos, hogy csak kis adag nokedlit szaggassunk a vízbe, különben összeragadnak.
  • A kifőtt, leszűrt nokedlit érdemes valamilyen zsiradékkal összekeverni, hogy ne tapadjon össze. Az olvasztott vaj, a kacsazsír vagy a kiolvasztott szalonna zsírja a legjobb választás.
  • Ha az összes nokedli kész, jöhet a tojás. A legfinomabb eredményt akkor érjük el, ha a tojást lágyan bevonja a nokedliket – különben csak nokedlis rántottánk lesz. A legjobb eredményt úgy érjük el, ha vastag falú serpenyőben átmelegítjük a nokedlit – emiatt külön megéri a zsírhasználat, hiszen nem szárad ki – és csak utána öntjük rá a felvert tojásokat. 2 percig, alacsony lángon kevergessük, majd zárjuk el a lángot, és fedjük le. 5 perc után a tojásnak tökéletes állaga lesz, anélkül, hogy kiszárítottuk volna az ételt.


    Ez a mostani nokedli egy turbózott változat, a tésztába ugyanis friss spenótot kevertünk, hogy még szezonálisabb legyen. A plusz pürésített paraj miatt kevesebb vízre volt szükség, így az eredmény is kicsit puhább lett, mint a hagyományos esetben. De hogy mennyire finom így, az csak akkor tudom bebizonyítani, ha meg is kóstoljátok, úgyhogy ha megjött a kedvetek, akkor ne fogjátok vissza magatokat – készítsetek tojásos nokedlit, ezúttal spenótosan!

    A receptért kattints a Nosalty ízHUSZÁR blogra!