Sváb vendégszeretet Budakalászon

2019. május 19.
Budakalászon van egy étterem, amely minden hétvégén teltházas és még a külföldi csoportok körében is rendkívül népszerű. A Schieszl család több generáció óta foglalkozik vendéglátással. A borászatukat pedig elsősorban azért hozták létre, hogy az étteremben saját bort kínálhassanak.

A hagyományos sváb kitartás és szorgalom megtérült a Schieszl családnak, hétvégenként nem könnyű náluk asztalt foglalni, pedig egyszerre 150 embert tudnak kiszolgálni. A családi vendéglő Budakalász főutcáján, patinás épületben, a pincészet szomszédságában található, a fővárostól fél órányira. Ifj. Schieszl Konrád, a vendéglő tulajdonosa a család ötödik generációját képviseli a vendéglátásban. Édesapja is aktív, a mai napig segíti nemcsak fia, hanem az egész vendéglő és borászat munkáját.

A százéves receptek – hurka, kolbász, mangalica sonka – az üknagypapa receptjei alapján készülnek, természetesen a modern technológia igénybevételével. „Ahogy régen nagyszüleink gondoskodtak a család elé kerülő finom falatokról, úgy szeretnénk mi is gondoskodni a hozzánk betérő vendégekről, új köntösben megmutatni mindazt, amit több generáción keresztül megőriztünk” – mondta a tulajdonos.

A család büszkén mutatta meg a szőlőt is – Balatonfüreden övék a legnagyobb egybefüggő szőlőterület, de vannak szőlőik Csopakon, Pécselyen és Gyöngyöstarjánban is. Jelenleg 40 ezer palack bort készítenek, és ez el is fogy az étteremben.

A budakalászi vendéglőben minden hónap első hétfőjén nyitott pincét tartanak, ilyenkor a lehetőség van a borásszal is beszélgetni, illetve persze kóstolni is.

Weboldal ITT!

Fotó: Szabó Miklós, Schieszl Vendéglő