Kedvenc helyünk a héten: Liszt

2019. június 19.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Friss, és színes étteremmel bővül a belváros gasztro-palettája, ahol ételeikhez az insprációt egészen a monarchia idejéből veszik. Megálmodói nem kisebb nevek, mint Kövér Gergely séf és Karádi Zsuzsanna cukrász, akik olyan fogásokkal is képesek voltak lenyűgözni, mint egy „közönséges” gombapaprikás, vagy éppen a lekvároskenyér. Lássuk, miben tudott újat adni a városnak a Liszt!

Alig egy perc sétára a Bazilikától találjuk az Aria Hotel utcafronti oldalában kialakított éttermét tágas terasszal, belül elegáns enteriőrrel. A névválasztásból már sejthettük, hogy a zeneművészet a minden szegletében jelen van, ahogy ezt az étkészletben a hangvilla alakú szalvétadísz, és a falra jegyzett aláírások is bizonyítják.

3 fotó megtekintése

További képekért kattints a galériára!

Ha azt gondolnánk, egy magyaros étlap éppen a paprikától lesz tradicionális, tévedünk. Legalábbis Kövér Gergely séf, többek között egy monarchia-szakértővel végzett kutatásai során kiderült, hogy számtalan, ma már hungarikumnak gondolt alapanyagot valójában a törökök hoztak be hazánkba, évszázadokkal ezelőtt. Ezzel a tudással és helyére került információkkal vágott bele a konyha újító, mégis hosszú évekre visszanyúló receptjeinek kialakításába, amelynek legnépszerűbb fogásait végig is kóstoltuk.

A Liszt egyik specialitása a séf által helyben készített, és látványos tálalás során felszolgált kovászos kenyerében, és szintén friss, házi vajjal és ásványi anyagokban gazdag, szűrt vízben rejlik.

Csak ezután következhet az előétel, ropogós heringfilé lilaburgonya-salátával, marinált lilahagymával és mustármaggal,  de megkóstoltuk a libamájat és a vegán, Szent Jakab kagylóra hasonlító gombát is zöldborsó veloutéval. Nagy kedvencünk ezúttal a táplaleves konfitált tojássárgájával, húsával, zöldségeivel és „velős pirítóssal” lett, ami tálalás és ízélmény számban is erősre sikerült.

Ha már monarchia és hagyományok, nem hagyhattuk ki a dunai hering mellett az isteni gombapaprikást szarvacska tésztával sem, melyek a halászcsárdák kedves élményét és ízvilágát hozták magukkal, csak ezúttal magas minőségben.

3 fotó megtekintése

További képekért kattints a galériára!

Külön bekezdést érdemelnek Karádi Zsuzsa olykor megmosolyogtató, mégis elegáns desszertkölteményei. Ilyen például a lúdláb 2.0, vagy a lekvároskenyér, ezekből biztosan két hasonló ízvilágú, ám textúrában és formátumban teljesen eltérő süteményre számítsunk.

Zsuzsa kreativitását emellett mi sem tükrözhetné jobban, mint az epres mandulakrém desszertje hajdinafagyival, művészi tálalásban. Az örök klasszikus sajttortája pedig az eredeti receptúra alapján készült, amit ő maga fejlesztett ki, és kóstolás után megértjük, miért próbálják a városban annyi helyen reprodukálni.

2 fotó megtekintése

A szürkületben még csipegetjük a lúdlábtorta utolsó morzsáit, és megállapítjuk, hogy szerencsés az ötödik kerület, hogy egy újabb szuper étteremmel lett gazdagabb, ahol biztosan mindig számíthatunk majd valami meglepetésre a tányérunkon.

Kiknek ajánljuk: kíváncsi kalandoroknak, akik szeretnek felfedezni és ismerős ízekkel új köntösben találkozni. Emellett az enteriőr miatt természetesen minden zenerajongónak.

Mikor: legyen szó romantikus, vagy üzleti vacsoráról, első perctől meggyőzőek leszünk, ha a Lisztet választjuk helyszínnek.

Marie Claire plusz: a tápla leves és Zsuzsa sajttortája.

Teljes étlapért és az árakért kattints ide!

Szüveg és fotók: Bodnár Zsófi