5 ok, amiért még ma kezdj el B12-vitamint szedni

2019. május 26.
Mindenki számára ismert az A-, C- és D-vitamin áldásos hatása, ám a kevésbé reflektorfényben lévő vitaminok, ásványi anyagok pótlásáról sem szabad megfeledkeznünk. Ilyen esszenciális vitamin például a B12, azaz a kobalamin, melynek bevitele számos egészségügyi problémánkat orvosolhatja, sőt a súlyosabb betegségek kialakulásának megelőzésében is fontos szerepet tölthet be.

 

  1. A vérszegénység ellensége

Főleg a vegetáriánusok, vegánok szembesülhetnek azzal, hogy kialakul a szervezetükben a B12-vitamin hiánya, hisz ezt az esszenciális, azaz létfontosságú, de a szervezet által elő nem állítható vitamin leginkább húsok, belsőségek, tengeri herkentyűk, magas zsírtartalmú tejtermékek és tojás fogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk számára. A B12-vitamin ugyanis elengedhetetlen a vörösvérsejtek felépítéséhez, a vérképződéshez, így hiánya könnyen idézhet elő vérszegénységet.A B12 bevitelét pont ezért többnyire vassal és folsavval kombinálva javasolják, ám tudni kell, hogy a gyomorból és a belekből rendkívül rosszul szívódik fel ez a vitamin. A B12 pótlásának a jelenleg ismert legnagyobb akadálya pont ez a felszívódási probléma.

  1. A mentális képességek őre

Főleg az idősebb korosztály számára fontos ennek a vitaminnak a fokozott bevitele, hisz 50 éves kor felett már csökken a kognitív képességek és a jó memória őreként is emlegetett B12 felszívódása. Sok esetben hiába visz be valaki kellő mennyiséget, bizonyos egyéb felszívódási problémák (pl bélgyulladás, túlzott alkoholfogyasztás) is megakadályozhatják a B12 jótékony hatásának kifejtését.  Pedig az agyi neuronok pusztulását megakadályozó vitamin a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében is jelentős szerepet tölthet be.

  1. Igazi energiabomba

A sejtműködést támogató B12 fokozott bevitele rendkívül fontos lehet alacsony energiaszint, alvászavarok és krónikus fáradtság esetén is, hisz sok esetben ezen problémák hátterében a kevesebb vörösvérsejtből adódó korlátozott oxigénfelvétel állhat. A májban raktározódó vitamin kiürülésekor a szervezet először a raktárkészletét tölti fel, így a B12 pótlása hosszadalmas és nehéz folyamat. A hiányállapot kezelésére injekciót, tablettát és szájsprayt is szoktak alkalmazni, de legtöbbször hosszabb kúrákról és nem túl hatékony hasznosulásról beszélhetünk.  Szerencsére már Magyarországon is elérhető a forradalmi Vitaminhale inhalátor, mely a pulmonális felszívódást használja ki a vitamin véráramba és végső soron a tároló szervbe, a májba juttatásához. A 340 belégzésnyi adagot tartalmazó inhalátor tízszer hatékonyabb felszívódást garantál, hatása másodperceken belül érezhető, így természetes módon növeli az energiaszintet és az éberséget, ráerősítve a B12 élénkítő hatására.

  1. Hangulatjavító

Kutatások igazolták, hogy a B12 szedése befolyásolhatja a szerotonin nevű vegyület előállítását és felhasználását. A más néven örömhormonként is ismert ingerületátvivő anyag a depresszió elleni küzdelemben fontos szerepet tölt be.

  1. Az egészséges szív támogatója

A megfelelő B12 szint továbbá segít csökkenteni a koszorúér-betegség kockázatát, sőt mi több a homocisztein szint kiegyensúlyozásával a szív- és az érrendszer normál működéséhez is jelentősen hozzájárul.

Még hosszasan sorolhatnánk a B12-vitamin áldásos hatásait, de látható, hogy a legfontosabb a hatékony beviteli mód kiválasztása, melyre szerencsére már forradalmi és rendkívül kényelmes módszerek is léteznek. Érdemes kipróbálni a modern technológia nyújtotta megoldásokat, melyekkel szó szerint magunkba szívhatjuk az egészséget!

Fotók: Getty Images