Kedvenc helyünk a héten: Freyja – the croissant story

2019. augusztus 21.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Új értelmet nyert  a croissant fogalma a Szövetség utca 12. alatt nyíló Freyjában. A sarki cukrászda helyén nyíló, skandináv stílusú hely azonnal levette a környékbelieket is a lábukról a szívvel-lélekkel, egészen pontosan 4 napig készülő, ropogós tésztával és rendhagyó ízekkel. Mintha ez nem volna elég, a croissant mellé isteni specialty kávét is kérhetünk, de helyben készülő smoothie-kkal vagy cold brew teával is indíthatjuk a napot. Ismerjétek meg Freyját, a croissant-ok királynőjét!

A megálmodók, Dormán Péter és Markovics Gergely februárban nyitották a Freyját, miután Péter kitanulta a croissant sütés minden fortélyát Koppenhágában. Sotkovszky Liza, konyhavezető megmutatta, hol és hogyan készül a varázslat: a csapat minden nap hajnali 4-kor kezdi a munkát, hogy a napokig készülő tésztát előkészítsék és bedagasszák. A tökéletes croissant alapja a sok sok, jó minőségű vaj, amelyet a Freyjába Franciaországból szállítanak, és kizárólag a legjobbat választják. A magas szakértelem egyébként minden falaton érződik, leginkább a ropogós külső és elképesztően lágy, puha tészta teszi különlegessé a péksüteményt. Ráadásul olyan töltelékekkel dolgoznak, ami elsőre talán eszünkbe se jutna, így esett a választásunk az isteni pisztárciakrémes verzió mellett a fügés-kecskesajtosra.

A hosszas kelesztés és gondos előkészületek miatt, ha kifosztanák őket a készletből, aznap már nehéz pótolni – ahogy a nyitást követő napokban is jártak -, miközben több, mint 50 kávézóba szállítanak szerte a városban.

Biztos, ami biztos alapon mi ezért is reggelizni ajánljuk leginkább a Freyját, egy croissant-nal egyébként is bőven jóllakunk, legyen szó édesről vagy sósról. Emellett a kávé terén sem kötnek kompromisszumot, a világos pörkölésű babok a tatai Awakentől érkeznek, melyekből többek között Szekeres Gergely készít szebbnél szebb latte artokat. Gergő egyébként amellett, hogy üzletvezető, a Freyja hivatalos fotósa is, így neki köszönhetjük, ha az Instagramon szembejövő vizuális ingerek hatására végül zárás előtt is a croissant-ozóban kötünk ki.

Mikor: hétfőtől péntekig 8.00-18.00-ig, szombaton 8.00-13.00-ig. A legszélesebb választékért persze érdemes minél korábban érkezni. Akár a fa kockákat választjuk ülőhelynek, akár a hatalmas asztalt középen, a tökéletes napindítás adott a Freyjában.

Kiknek ajánljuk: azoknak, akik eddig csak Párizst tudták a croissant-hoz társítani, vagy csak egyszerűen imádják a minőségi péksüteményt.

Árfekvés: a sima, vajas croissantok 400 Ft-ért, a töltött változatuk 800 Ft-ért kérhetőek.

Marie Claire plusz: kutyabarát helyként amellett, hogy mi magunk is hozhatjuk kedvencünket, találkozhattunk Péter és Gergely kiskutyáival is, akik azonnal levettek minket a lábunkról.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi