Egyszerű receptek uzsonnára a suliba is

2019. szeptember 08.
Itt a szeptember, az iskoláskorú gyerekek szüleinek pedig a mindennapos fejtörés: mit csomagoljak a gyereknek tízóraira és uzsonnára, ami finom is, tápláló is, és kellőképpen változatos, hogy ne unja meg egy hét után? A Coca-Cola Magyarország Szűcs Zsuzsanna dietetikust, és a Nosalty szakácsait hívta segítségül.

SÜTÉS NÉLKÜLI DATOLYÁS-KESUDIÓS GRANOLA BAR

Hozzávalók (egy 20×30-as tepsihez – 12-16 szelethez, 3-4 adaghoz)

  • 175 g földimogyoróvaj
  • 175 g méz
  • 50 g vaj
  • 1 tk vanília-kivonat
  • só, fahéj, gyömbér
  • 250 g zabpehely
  • 50 g kesudió
  • 4 nagy szem medjool datolya (kb. 70g)
  • 40 g étcsokoládé
  • fekete szezámmag, kókuszreszelék, földi mogyoró, aszalt gyümölcs a tetejére

Elkészítés:

Egy kis lábasban összeforraljuk a mogyoróvajat, a mézet és a vajat – ez lesz a kötőanyagunk. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a vanília-kivonatot, a sót, a fahéjat és a gyömbért. Ha van időnk és kedvünk, egy száraz serpenyőben lepiríthatjuk a zabpelyhet is.

A kesudiót egy zárható zacskókba tesszük, és sodrófával durvára törjük. A datolyát kimagozzuk és felaprítjuk. Mindkettőt a mézes masszához keverjük.

Hozzáadjuk a zabpelyhet, és alaposan elkeverjük – ez jó kis alkaredzés! Ha ráérünk, ezen a ponton hagyhatjuk hűlni egy negyed órát, ha nincs, akkor rögtön hozzákeverjük a feldarabolt csokoládét – kicsit ugyan megolvad így a csoki, de ízre ugyanolyan lesz.

Egy 20×30-as tepsit sütőpapírral kibélelünk. Belelapátoljuk a granolamasszánkat, és amennyire tudjuk, szétegyengetjük. Ügyes trükk, ha egy másik sütőpapírt a tetejére rakunk, és valami kisebb, négyzetes alapú tepsivel /vágódeszkával, vagy spatulával „kivasaljuk”.

A tetejét tetszés szerint díszítjük fekete szezámmal, mogyoróval, kókusszal, aszalt gyümölcsökkel, amiket kicsit belenyomkodunk a már lelapogatott tésztába. Egy-két órára hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjen, majd felszeleteljük.

Javaslat: A finomság mellé jól eshet egy gyümölcsös, növényi alapú ital, mint például egy 2,5 dl-es AdeZ Káprázatos Kókusz gyümölcsökkel, amely természetes módon laktózmentes és B – vitaminokat is tartalmaz.

SAJTOS-TÚRÓS GRAHAM TALLÉR SZELETELT MANDULÁVAL MEGSZÓRVA

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 25 dkg túró
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg sajtkrém
  • 5 dkg ementáli sajt reszelve
  • 1 kk só
  • 2 ek tejföl
  • 25 dkg graham-liszt
  • 1 kk sütőpor

Tetejére:

  • 2 tojás a lekenéshez
  • 20 dkg szeletelt mandula
  • 20 dkg reszelt ementáli

Elkészítés

A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva kicsit hűtőben pihentetjük.

A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm vékonyra, és nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk mandulával és reszelt sajttal.

170 fokra előmelegített sütőben légkeverésen, 18-20 perc alatt megsütjük.

Javaslat: A graham tallér remek tízórai lehet, ami mellé jól csúszhat egy finom gyümölcslé, mint például egy pohár Cappy 100% Almalé, vagy a többféle gyümölcsből készülő, 2 dl-es Cappy Smoothie-k valamelyike.

FRISSÍTŐ FÜSTÖLT LAZACOS WRAP CITROMOS-KAPROS JOGHURTTAL

Hozzávalók (2 wraphez)

  • 2 db teljes kiőrlésű tortilla lap
  • 1 db érett avokádó
  • 2 marék madársaláta
  • 1/3 kígyóuborka
  • fél lilahagyma
  • 100g füstölt lazac
  • 1 marék bio csírakeverék

Az öntethez:

  • 2 dl görög joghurt
  • fél bio citrom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél csokor kapor
  • bors

Elkészítés:

A szószhoz a görög joghurtba reszeljük a fél bio citrom héját, belenyomjuk a két gerezd fokhagymát, majd jöhet a felaprított kapor és végül sózzuk-borsozzuk. Hűtőben pihentetjük, míg a többi alapanyaggal elkészülünk.

Felaprítjuk a zöldségeket: az avokádót vékony szeletekre vágjuk, az uborkát felkarikázzuk, végül a lilahagymát apró kockákra vágjuk.

Egy száraz serpenyőt felhevítünk és az enyhén benedvesített tortilla lapokat megpirítjuk.

Összeállítjuk a wrapet: a tortilla lapot megkenjük a citromos-kapros szósszal, majd a lap alsó harmadára halmozunk egy marék madársalátát, a felkarikázott uborkák és az avokádószeletek felét, és megszórjuk a lilahagymával. Ráhajtogatjuk a lazacszeletek felét, végül egy fél marék csírakeverékkel zárjuk a sort. A tortilla lap két oldalát behajtjuk, majd egy határozott mozdulattal feltekerjük.

Sütőpapírba csomagoljuk, és körbetekerjük egy kendermadzaggal. Félbevágva fogyasztjuk!

Javaslat: Akár tízóraira, akár uzsonnára, egy ilyen finomság mellé jó italpárosítás lehet egy frissítő gyümölcslé, mint pédául a  Cappy+ citrus juice mix ital.

 Még több receptet találsz az az Okostanyer.hu-n oldalon!