Kedvenc helyünk a héten: Szabad Bisztró

2019. szeptember 18.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

A Király utca „csendesebbik” felén nyílt meg Budapest első vegán bisztró-kocsmája, a hely, ahol ugyanúgy tárt karokkal várnak minket egy mandulatejes kávéra, mint egy éjszakába nyúló vacsorára. Kipróbáltuk Szabad Bisztrót, hogy meggyőződjünk róla, sikeres lehet-e egy kocsma kizárólag növényi alapanyagból működő konyhával és – egyébként prémium – italválasztékkal. Azt kell, hogy mondjam, már ideje volt, hogy megnyíljon egy ilyen hely a belvárosban!

Egészen a Madách téri vendéglátásból érkeztek a Szabad vegán és nem vegán megálmodói, hogy létrehozzanak egy olyan helyet, amely fenntartható és filozófiája minden szempontból környezetbarát elvekre épül, emellett felszabadult atmoszférájával idevonzza majd a tudatos fogyasztásra fogékony vendégeiket.

Amellett, hogy vegán konyhát és bárpultot üzemeltetnek, az alapanyagokat igyekeznek hazai termelőktől és környékbeli gazdaságokból beszerezni. Elvitelre csak akkor van lehetőség, ha magunkkal hozzuk a kis befőttesüvegünket vagy ételhordóinkat, máskülönben helyben kell elfogyasztanunk az ebédet, ezzel is mérsékelve a hulladéktermelést.

Magukhoz hűen még az itallapon sincs olyan alkohol, melynek elkészítéséhez állati eredetű hozzávalót kellett felhasználni, de kínálnak helyette vegán bort, pálinkát és mandulatejjel előállított Baileys-t is. És szabadok, mert mottójuk szerint nem járulnak hozzá más élőlényeg fogságban tartásához.

Napi menüjük nem merül ki a zöldsaláták különböző variációjában, isteni hummusztálat és rendhagyó zöldségsalátákat is választhatunk, de nagyon szerettük az afrikai földimogyorókrémlevesüket is. De bízzuk magunkat nyugodtan a séfre, aki sokszor aznap dönti el a piacon, hogy mi kerül a tényárunkra.

Kiripolszky Csongor két barátjával Fülöp Viktorral, és Kisari Szabolccsal karöltve valósította meg sokéves álmát, a saját kocsmát, ahol minden úgy van, ahogy ők szeretnék. A korábban kínai étteremnek otthon adó üzlethelyiséget saját ízlésük szerint, kissé romkocsmásan, mégis otthonosan, már-már lakáséttermekre jellemző módon rendezték be, ezért könnyen kapjuk magunk azon, hogy jó ideje kényelmesedünk az antik kanapéjukon. Elmondásuk alapján ők egyáltalán nem bánják, ha minél többen otthon érzik magukat náluk.

Egyébként hiába ők az első „növényi kocsma” Budapesten, mégsem a vegánsággal szeretnék becsalogatni az embereket. „Sokan nem is tudják, amikor eljönnek hozzánk, hogy ez egy vegán konyha. Megebédelnek, isznak egy kávét és sokszor csak utólag olvassák az étlap alján, hogy mi egy hús-, és tejmentes hely vagyunk. Szeretnénk, ha egyébként is jönnének, és a tudatos ételek csak pluszt adnának az egészhez”- foglalja össze a Szabad lényegét Csongor, miután meglep egy tubi shottal.

Marie Claire plusz: a város talán legkutyabarátabb helye, a fiúk elmondása alapján előfordul, hogy éppen annyi kutya pihen a Szabadban, ahányan ülnek az asztalnál.

Mikor:valójában bármikor, legyen szó egy „tízórai” nemhalas bagelről, egy hosszabb ebédről vagy borozásba nyúló vacsoráról.

Nyitvatartás: hétköznaponként 11.00-23.00-ig, szombaton és vasárnap 12.00-től 23.00-ig mehetünk hozzájuk.

Kiknek ajánljuk: azoknak, akiket eddig még sosem nyűgözött le a vegán konyha, vagy vegánok, de egy kis inspirációra, izgalmas fogásokra vágynak. De szabadon ajánljuk szeretettel mindenkinek, aki egy alter, mégis friss helyet keres  a 7. kerületben.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi