A festőművészek kitartóan keresik a természet alapszíneit visszaadó festékfelhordási technikákat és a színkeverés módszereit. A színek viszont annyira sokfélék és változékonyak, hogy lehetetlen előre meghatározni a színarányokat a palettán való összeállításhoz. Nem is fogunk erre törekedni – alkotói munkánkban éppen ez lesz az izgalmas. Nem egy gyorstalpaló rajzszakkör délutáni foglalkozásán ülünk, de a tányéron kifejezett hangulatunk a sikeres szín-összeállításnak köszönhetően a végén örömet fog szerezni.
Hozzávalók 10 adaghoz:
A palacsintához:
- 4 tojás
- 2 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- 1 liter tej
- 7 g szárított élesztő
- 3 evőkanál olívaolaj
- + a sütéshez
- 10 dkg olvasztott vaj
- + a kenéshez
- 40 dkg búzaliszt
A festékekhez:
- 1 nagyobb cékla
- fél fej lila káposzta
- 30 dkg friss spenót
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
Első lépésként alaptésztát készítünk a palacsintához. A tojásokat kettéválasztjuk.
A sárgáját alaposan keverjük össze a cukorral, amíg fehér nem lesz. A tojásfehérjét a hozzáadott sóval kemény habbá verjük.
Melegre, de nem forróra hevítjük a tejet, és feloldjuk benne az élesztőt. A három folyadékmasszát összeöntjük, és hozzáadjuk az átszitált lisztet. Készen van az alap.
Jöjjenek a festékek! Elkészítjük a céklalevet. Lereszeljük a céklát, és egy gézlap segítségével
kifacsarjuk belőle a levet. A lila káposztával is így járunk el. A spenótot 1 percig forrásban lévő vízben előfőzzük, és gyorsan jeges vízbe dobjuk (blansírozzuk), ezután leturmixoljuk, és kifacsarjuk a levét ugyanúgy egy gézlap segítségével. A kurkumát egyszerűen hozzáadjuk a tésztához.
A tésztát 5–6 részre osztjuk, és mindegyikhez hozzáadjuk valamelyik levet vagy a kurkumát, de össze is keverhetünk néhány festéket – mint az igazi művészek –, például a lila káposzta és a cékla levéből lila színezőanyagot kapunk, a céklaléből és a kurkumából pedig narancssárgát.
A palacsintát – ahogy szoktuk – jól előmelegített serpenyőben sütjük. Nem öntjük bele az olajat, csak időnként átkenjük vele. Minden egyes palacsintát kenjünk át vajjal, hogy ne száradjon ki.