9 hiba, amit a sajtok ellen vétünk

2019. október 08. |

Nem is gondolnánk, milyen sokféle módon ártunk a sajtok ízének és állagának egyszerűen azzal, hogyan tároljuk őket. Nézzük, milyen bánásmódot igényelnek a különböző sajtfélék.

Mindegy, hogy sajtfüggők vagyunk vagy csak alkalmanként, különböző ételekhez vásárolunk bizonyos sajtokat, ugyanaz a célunk: friss és finom maradjon a választott sajt, amilyen sokáig csak lehet. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan ne tároljuk a sajtjainkat.

1. Az alufólia és a frissen tartó fólia is tönkreteszi az ízt.
“A lehető legrosszabb módja a sajtok tárolásának, ha frissen tartó fóliába bugyoláljuk őket” – mondta Patrick Ochs mesterszakács. A legtöbb élelmiszerboltban és otthon műanyagba csomagoljuk a sajtféléket, ami rendkívül egyszerű, ám a sajt közben elveszíti az ízét és nedvességtartalmát, és helyette a műanyag ízét veheti át.  Az alufólia legalább ennyire rossz választás. “Számos sajtfajta tartalmaz jelentős mennyiségű sót és savat, ami reakcióba léphet az alumíniumfóliával, így a sajt felveszi az alumínium ízét” – magyarázta a főszakács.


2. Félkemény és kemény sajtot ne tároljunk légmentesen záró dobozban.
Bár a puha és krémes sajtok számára tökéletesen megfelelő a légmentesen záró tárolódoboz, a kemény és félkemény típusok viszont veszíthetnek az ízükből, ha ilyen edényekben állnak. De ha nem zárjuk le légmentesen a dobozt, és tud lélegezni a sajt, nyugodtan tárolhatjuk dobozban őket.

3. Úgy csomagoljunk, hogy ne érintkezzen műanyaggal a sajt.
Az optimális levegőzés nagyon fontos a sajtok számára, így kétrétegű sajtpapírba a legoptimálisabb csomagolni őket. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, a sütőpapír is remekül helyettesíti. Ha műanyag zacskóba szeretnénk tenni a sajtunkat, mindig csomagoljuk be előtte papírba, így megelőzhetjük, hogy a műanyag hozzáérjen a sajthoz, ám mégis elkerüljük a kiszáradást.

4. Ne hagyjuk szobahőmérsékleten éjszakára.
Még nem a világ vége, ha a sajt egy-két órára hűtés nélkül marad, ám azt nem árt leszögezni, hogy ez nem is ideális. Nemcsak az állagából, ízéből veszíthet, ha egész éjszakára vagy fél napra kint marad a pulton, de a puha sajtokban olyan baktériumok szaporodhatnak el, melyek hányást, hasmenést okoznak.

5. Nem mindegy, mi mellett áll a hűtőben.
A sajt ízét befolyásolja, milyen étel a szomszédja a hűtőben. Főleg az erős aromájú dolgokkal kell elővigyázatosnak lenni, mivel a sajt könnyen átveszi az ízüket. Ám azért sem árt az óvatosság, hogy ne váljon minden hűtőben található étel és ital sajtszagúvá.

6. Ne a hűtő leghidegebb részére tegyük.
A sajt kényes étel, muszáj hűtőben tárolni. A legjobb egy és három fok között. Az ennél hidegebb hőmérséklet viszont már tönkreteheti az ízét. A legjobb hely a sajtok számára a hűtőben az alsó, fiókos rekesz. Itt nemcsak a hőmérséklet stabilabb, de a páratartalom is magasabb, így jó eséllyel nem szárad ki a sajtunk. Mivel a sajt állagát a nedvességtartalma miatt tönkreteszi a fagyasztás, jobb nem is kísérletezni vele.


7. Cserélgessük a csomagolást.
Mielőtt visszatennénk a hűtőbe a sajtot, visszacsomagoljuk a papírba. Azonban célszerű nem ugyanabba burkolni, mint amit előzőleg levettünk róla. A csomagolás rendszeres cserélgetése ugyanis segít frissen tartani a sajtunkat. A kezünkről a papírra kerülhetnek különböző kórokozók, melyek az étel romlását okozhatják. A tiszta csomagolás emellett segít fenntartani a természetes nedvességtartalmat a sajt körül, így tovább élvezhetjük a friss ízét.

8. A lágy sajtok nem tarthatók el sokáig.
A lágy sajtokat, például a mozzarellát, más módon kell kezelnünk, mint a keményebb típusokat. A boltban sós vízben vásárolhatjuk meg, ezen kívül más tartósítószert nem tartalmaznak, ezért felbontás után nagyon gyorsan megromlanak, ha nem fogyasztjuk el.

9. Tároljuk külön a penészes sajtokat.
A penészes sajtoknak, például a kéksajtnak, fontos, hogy saját, lezárt tárolódoboza legyen a hűtőben. Mivel ezek erősen aromás sajtok, így megelőzhetjük, hogy minden mellette tárolt ételünk egyaránt kéksajt szagú legyen.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve