9 hiba, amit a sajtok ellen vétünk

2019. október 08.
Nem is gondolnánk, milyen sokféle módon ártunk a sajtok ízének és állagának egyszerűen azzal, hogyan tároljuk őket. Nézzük, milyen bánásmódot igényelnek a különböző sajtfélék.

Mindegy, hogy sajtfüggők vagyunk vagy csak alkalmanként, különböző ételekhez vásárolunk bizonyos sajtokat, ugyanaz a célunk: friss és finom maradjon a választott sajt, amilyen sokáig csak lehet. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan ne tároljuk a sajtjainkat.

1. Az alufólia és a frissen tartó fólia is tönkreteszi az ízt.
“A lehető legrosszabb módja a sajtok tárolásának, ha frissen tartó fóliába bugyoláljuk őket” – mondta Patrick Ochs mesterszakács. A legtöbb élelmiszerboltban és otthon műanyagba csomagoljuk a sajtféléket, ami rendkívül egyszerű, ám a sajt közben elveszíti az ízét és nedvességtartalmát, és helyette a műanyag ízét veheti át.  Az alufólia legalább ennyire rossz választás. “Számos sajtfajta tartalmaz jelentős mennyiségű sót és savat, ami reakcióba léphet az alumíniumfóliával, így a sajt felveszi az alumínium ízét” – magyarázta a főszakács.


2. Félkemény és kemény sajtot ne tároljunk légmentesen záró dobozban.
Bár a puha és krémes sajtok számára tökéletesen megfelelő a légmentesen záró tárolódoboz, a kemény és félkemény típusok viszont veszíthetnek az ízükből, ha ilyen edényekben állnak. De ha nem zárjuk le légmentesen a dobozt, és tud lélegezni a sajt, nyugodtan tárolhatjuk dobozban őket.

3. Úgy csomagoljunk, hogy ne érintkezzen műanyaggal a sajt.
Az optimális levegőzés nagyon fontos a sajtok számára, így kétrétegű sajtpapírba a legoptimálisabb csomagolni őket. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, a sütőpapír is remekül helyettesíti. Ha műanyag zacskóba szeretnénk tenni a sajtunkat, mindig csomagoljuk be előtte papírba, így megelőzhetjük, hogy a műanyag hozzáérjen a sajthoz, ám mégis elkerüljük a kiszáradást.

4. Ne hagyjuk szobahőmérsékleten éjszakára.
Még nem a világ vége, ha a sajt egy-két órára hűtés nélkül marad, ám azt nem árt leszögezni, hogy ez nem is ideális. Nemcsak az állagából, ízéből veszíthet, ha egész éjszakára vagy fél napra kint marad a pulton, de a puha sajtokban olyan baktériumok szaporodhatnak el, melyek hányást, hasmenést okoznak.

5. Nem mindegy, mi mellett áll a hűtőben.
A sajt ízét befolyásolja, milyen étel a szomszédja a hűtőben. Főleg az erős aromájú dolgokkal kell elővigyázatosnak lenni, mivel a sajt könnyen átveszi az ízüket. Ám azért sem árt az óvatosság, hogy ne váljon minden hűtőben található étel és ital sajtszagúvá.

6. Ne a hűtő leghidegebb részére tegyük.
A sajt kényes étel, muszáj hűtőben tárolni. A legjobb egy és három fok között. Az ennél hidegebb hőmérséklet viszont már tönkreteheti az ízét. A legjobb hely a sajtok számára a hűtőben az alsó, fiókos rekesz. Itt nemcsak a hőmérséklet stabilabb, de a páratartalom is magasabb, így jó eséllyel nem szárad ki a sajtunk. Mivel a sajt állagát a nedvességtartalma miatt tönkreteszi a fagyasztás, jobb nem is kísérletezni vele.


7. Cserélgessük a csomagolást.
Mielőtt visszatennénk a hűtőbe a sajtot, visszacsomagoljuk a papírba. Azonban célszerű nem ugyanabba burkolni, mint amit előzőleg levettünk róla. A csomagolás rendszeres cserélgetése ugyanis segít frissen tartani a sajtunkat. A kezünkről a papírra kerülhetnek különböző kórokozók, melyek az étel romlását okozhatják. A tiszta csomagolás emellett segít fenntartani a természetes nedvességtartalmat a sajt körül, így tovább élvezhetjük a friss ízét.

8. A lágy sajtok nem tarthatók el sokáig.
A lágy sajtokat, például a mozzarellát, más módon kell kezelnünk, mint a keményebb típusokat. A boltban sós vízben vásárolhatjuk meg, ezen kívül más tartósítószert nem tartalmaznak, ezért felbontás után nagyon gyorsan megromlanak, ha nem fogyasztjuk el.

9. Tároljuk külön a penészes sajtokat.
A penészes sajtoknak, például a kéksajtnak, fontos, hogy saját, lezárt tárolódoboza legyen a hűtőben. Mivel ezek erősen aromás sajtok, így megelőzhetjük, hogy minden mellette tárolt ételünk egyaránt kéksajt szagú legyen.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash