3 szezonális alapanyag, amiből érdemes sokat fogyasztani szeptemberben

2019. szeptember 11.
A szeptember dúskál tápanyagdús zöldségekben és gyümölcsökben, melyeket nagyon érdemes fogyasztani a hónapban annak érdekében, hogy ne a fél világon átutaztatott, csomagolt élelmiszer kerüljün a tányérunkra, hanem hazai, szezonális alapanyag. Mutatunk ezek közül hármat!

A fenntartható életmódhoz hozzátartozik a szezonális, lokális élelmiszerek előnyben részesítése is. Az egzotikus alapanyagok helyett érdemes újra felfedezni a hazánkban ebben a hónapban megtermő finomságokat, melyek éppen annyira tápanyaggazdagok, mint a külföldi társaik, csak éppen sokkal kevesebbet kell utazniuk a konyhánkig. Szerencsére a szeptember bőven tartogat olyan hazai szuperélelmiszereket, melyekkel változatosak és egészségesek lehetnek a fogásaink, használjuk ki őket!

1. Alma

Ha szeptember, akkor almaszezon! Ehetjük magában, sajtokkal, salátába keverve, süteményben, zabkásában, esetleg sütőben sülve – mindenhogy isteni. Elrakhatunk belőle télire almapüré formájában,  mely természetes édesítőként szolgálhat a süteményeinkben vagy elrakhatjuk a felesleget befőttként, sok szegfűszeggel fűszerezve. De fahéjas piteként a hűvös szeptemberi esték kötelező eleme!

2. Sütőtök

Amerikában már évek óta a Starbucks Pumpkin Spice Latteja jelzi az ősz kezdetét. Ha az eldobható poharas újhullámos kávé trendjét nem is, de a sütőtökhöz fűződő érzékeny viszonyukat érdemes eltanulnunk az amerikaiaktól! Ugyanis a sütőtök sütve, krémlevesként, sűrű szószként, növényi pástétomként, turmixokban vagy süteményekben is telitalálat. Krémes állaga miatt akár még sütemények töltelékeként is funkcionálhat.

3. Sárgarépa

Kevés olyan sokoldalú zöldség van, mint a sárgarépa. Levesben zseniális alaplevet ad, párolt formájában nagyszerű köret, más zöldségekkel összesütve egyszerű főétel, de curry-s főzelékként is megállja a helyét néhány zöldségfasírttal körberakva. És nem mehetünk el szó nélkül a süteményekben való felhasználása mellett sem. A répatortát senkinek sem kell bemutatni, de például különleges répalekvárként is ízesítheti a desszertjeinket.