Egyél libát Márton-napon!

2019. november 09.
"Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” - állítja a mondás. Az elmúlt években egyre többen veszik komolyan ezt az intelmet és november 11-én, Márton-napon vagy a környékén megajándékozzák magukat egy kiadós libalakomával.

Ma már rengeteg étterem étlapján szerepelnek libából készült fogások az év ezen időszakában, a séfek és a szakácsok ilyenkor szabadjára engedik a fantáziájukat, hogy minden évben újabb receptekkel örvendeztessék meg a betérő vendégeket.

Márton-napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. Ez a hagyomány él tovább a mai világban.

Hol lehet jó libaételeket enni Budapesten?

Íme a kedvenc éttermeink különböző stílusban, árfekvésben:

A kifinomult libamájételek specialistája: Tigris

Van egy étterem Budapesten, ahol nem kell ilyen jeles napra várni ahhoz, hogy kifinomult liba(máj) élményben legyen részünk, hiszen a Tigrisben minden nap Márton-nap van. Natúr libamáj kamillazselével és sárgabarack gyönggyel, mangalica sonkás libamájról paprikával és epergyönggyel, szarvasgombás libamáj aszalt szilvával és étcsokoládéval, már az ételek nevének felsorolásakor összefut a nyál a szánkban. A kiváló minőségű libamáj hazai termelőtől származik, és a fogások mellé különleges borokat kínálnak, mint például a Gere és Szepsy pincészetek korlátozott palackszámú izgalmas tételei.

8 fotó megtekintése

Fotók: Puskás Nóri, Bognár Bogi – Socially

Házias ízek kockás terítőn: Földes Józsi vendéglője

Óbuda egyik kedvelt étterme, ahová családok, baráti társaságok szívesen szerveznek ebédet, vacsorát egy-egy fontosabb esemény méltó ünneplésére. Novemberben náluk a Márton-nap nyolc napig tart, a megszokott libasült mellett helyet kapnak az étterem séfjének mesterművei is. Nem hiányozhat az étlapról a klasszikus Márton-napi libahúsleves libamájas maceszgombóccal vagy lúdgége tésztával, zöldségekkel és a Márton napi sólet ropogós libacombbal, kemény tojással, de ha valaki különleges ízvilágra vágyik, megkóstolhatja a zsályás-mazsolás ludaskását kecskesajt morzsával, vagy a rántott libamájat kovászolt mandulamorzsában, birsalmás rizottóval.

Street food – Zing Burger

Ha nincs időnk, lehetőségünk hatalmas, órákig tartó libalakomát csapni, a Zing Burger éttermeiben ízletes hamburgerbe rejtve találkozhatunk a libamájjal. Az új, szezonális Zing Triffla burgerükben a libamáj szarvasgombás szilvalekvárral és rozmaringos majonézzel van megbolondítva, ami egy tökéletesen egymáshoz passzoló ízvilág. A szarvasgomba egy hazai kis családi vállalkozásból származik, mint ahogy a BBQ szószokhoz használt méz is. Érdemes ezt a hamburgert lassan elfogyasztani, hogy kiélvezzük minden ízét és emlékezzünk rá később is.