Mandarin, tangerin vagy klementin? Mindegy, csak együnk sokat!

2019. december 30.
A három elnevezés három különböző, ám nagyon hasonló gyümölcsöt takar. Ám a végeredmény szempontjából mindegy, hogy mandarint, tangerint vagy klementint pakolunk a kosarunkba, télen fogyasszunk belőlük jó sokat!

Nem nagyon van olyan ember, aki ne imádná a kicsi, narancssárga gyümölcsöket. De tudjuk, hogy épp tangerint, mandarint vagy klementint pakolunk a bevásárlószatyrunkba? A karakteres ízű, édes, C-vitaminnal teli, könnyen pucolható gyümölcsök a nap bármely szakában tökéletes nassolnivalók, hiszen akár a munkahelyünkre vagy utazáshoz is magunkkal vihetjük őket.


Mi a különbség?
A mandarintól a klementint még egészen könnyű megkülönböztetni, mivel ez utóbbi egy kicsivel nagyobb és levegősebb, a héj könnyebben leválik a gerezdekről és nincs magjuk. A tangerint már nehezebb azonosítani. Ez a mandarin egy fajtája, ám a sötétebb színű gyümölcsök nem a japán eredetű mandarinok, hanem a marokkói Tangier-ből származó tangerinek. A kikötővárosról kapta a nevét, ahonnan először szállították át Európába.

Most van szezonja!
Bármelyik gyümölcsöt is válasszuk, most juthatunk a legízletesebb darabokhoz – októbertől januárig tart a mandarinszezon. Válasszunk sötét narancssárga bőrű gyümölcsöket, melyeken nem látható barna folt.

Hogyan együk?
A legegyszerűbb mód, ha megpucoljuk és helyben felfaljuk a lédús gerezdeket. Ám a mandarin és rokonai remekül működnek salátákban vagy turmixokban is, a télen szintén remek vitaminforrásnak számító céklával például tökéletes páros. A narancs helyettesítésére is használhatjuk sült csirkéhez, de bármely másik citrusféléhez hasonlóan lekvárt is készíthetünk belőlük.

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash