Kedvenc helyünk a héten: Eldorádó

2020. január 08.
Stílusos és egyedi, elegáns és trendi – valamiért a Marie Claire kedvence. Különleges helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Január másodika, 13.00 óra, Rákóczi téri vásárcsarnok. Az újév második napján meglepően forgalmas találkozópont a 8. kerület fedett piactere, annak ellenére, hogy a legtöbb stand még zárva van. E heti kedvenc helyünk, az Eldorádó is csak a mi kedvünkért nyitott ki, hogy egy titkos ebéd keretein belül megismerhessük, miért olyan népszerű ez az apró „market-bistro” az átalakuló környék lakóinak körében.

Fazekas Bálint megszerette Józsefvárost, az egyetemen urbanisztikát és kultúra alapú városfejlesztést tanult, majd terepmunkásként mélyszegénységben élő családoknak segített elindítani saját vállalkozásukat. Az utóbbi években közösségépítő és fejlesztő kezdeményezések színterévé vált a vásárcsarnok, karácsony előtt például egész napos programtervvel készültek a fenntarthatóság és közösségi összetartás jegyében. Ennek keretében ismét életre kel a Mindspace nonprofit szervezet kezdeményezése is, a Rákóczi reggeli, ahol kortól és egzisztenciális háttértől függetlenül egy asztalhoz ülnek a kerület régi és új lakói.

Bálint szociális érzékenysége egyébként az Eldorádó konyhájában is tetten érhető, szinte minden alapanyaghoz kötődik egy-egy kedves történet – ezeket egyébként egytől egyig a vásárcsarnok kistermelőitől és árusaitól igyekszik beszerezni.

A szakácsiskola elvégzése után több budapesti étteremben is megfordult, de legnagyobb inspirációforrást a berlini és madridi piaci hallok jelentették számára. A minőségi bisztrókonyha a Hold utcai piac népszerűsége óta nem újkeletű dolog már Budapesten sem, viszont ő egy egészen más szegmensét szerette volna megközelíteni ennek a jelenségnek – éppen azt a valódiságot, amellyel egy piaci falatozás jár.

Ne lepődjünk meg, ha szombatonként például Nagy Zsolt színművész szolgálja fel a tésztánkat, vagy Zauer Dóra versenytáncos tálalja a salátát, az említett összetartó erő olyan nagy, hogy az Eldorádó csapatának nagy része művészekből áll össze.

Kora tavaszig most rendhagyó nyitvatartással dolgoznak, ami privát ebédeket és vacsorákat jelent, bejelentkezés alapján. Érkezett már így randizni a sötét vásárcsarnok gyertyafényes szegletébe romantikázó szerelmespár, de hamarosan egy szűk létszámú esküvőnek is otthon ad a stílusos piaci üzlethelyiség. Akárcsak egy kedves barátunk otthonában, itt is vendégségben érezzük magunkat, de az, hogy mindeközben mégiscsak egy vásárcsarnok közepén vagyunk, egy korábban zöldségesként üzemelő üzletben, csak még izgalmasabbá teszi az egészet!

Ezzel az intimitással tapasztaltuk meg mi magunk is, milyen az Eldorádóban vendégeskedni Bálintnál. Hogy mi kerül a menüsorra, az legtöbbször aznap reggel derül ki: „Intuitív konyhát viszek, ma például gyönyörű csicsókát találtam a szomszéd standon, így nem volt kérdés, hogy grillzöldség-variációkból készítek előételt.”

Éppen ilyen jól sikerült a fehérboros öthagymaleves is, melyhez egy jó barátja borát használta, vagy a burgonya helyett sütőtökkel készült gnocchi mángolddal, Fehér Nyúl sörrel párolva, helyben beszerzett (egyébként Eger környéki) erdei gombákkal, és sült malachússal – az évindító hagyományok előtt tisztelegve.

A kedvencem mégis a desszertnek szánt ordagolyó volt, ami nem más, mint egy könnyed erdélyi „túró”gombóc vadgesztenyemézzel, diókabátban. Még szerencse, hogy a fő összetevő „ökológiai lábnyoma” nem több, mint 4 méter, a szembeszomszéd Bertók Zsuzsa és Hortig Rezső sajtmestmesterek standjáig.

Kiknek ajánljuk: mindenképpen azoknak, akiket lenyűgöz egy titkos randevú gondolata egy vásárcsarnokban, nem hétköznapi, mégis szerethető fogásokkal.

Mikor: tavaszig bejelentkezés alapján foglalhatók az asztalok, amit a Facebook oldalukon lehet megtenni. Egyébként is érdemes követni őket, ha kíváncsiak vagyunk a Rákóczi tér közösségépítő eseményeire.

Árfekvés: nem mehetünk el szó nélkül a szuper ár-érték arány mellett sem, friss alapanyagaik és bőséges főételeik például átlagosan 2500 Ft körül mozognak, míg egy cappucinóra már akár 340 Ft-ért is beülhetünk.

Marie Claire plusz: a vendégeskedés és időutazás élménye, mintha a csarnokba lépve a 90-es évekbe érkeznénk.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi