A citromos édességek talán már a nyarat juttatják eszünkbe – hiszen ilyenkor jön a legjobban a citrusok savas frissessége – azonban téli immunvédelemnek sem rossz, ha egy kis C-vitaminban gazdag citromlevet és citromhéjat csempészünk ételeinkbe. Ez a recept leginkább a már nálunk is népszerű banánkenyérre hajaz, de annál könnyedebb és izgalmasabb ízvilágot hoz – érdemes összedobni hétvégére, vagy csak úgy magunknak egy csésze forró gyógynövényes tea mellé!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 110 gramm sózatlan vaj szobahőmérsékleten
- 60 gramm (fél csésze) olaj
- 210 gramm barna cukor
- 100 gramm kristálycukor
- 2 evőkanál citromlé (Meyer citromból)
- 3 nagy tojás
- 1/2 teáskanál citromolaj
- 270 gramm liszt
- 1 és 1/4 teáskanál sütőpor
- egy csipet só
- 170 gramm (3/4 csésze) tejföl
A mázhoz:
- 110 gramm porcukor
- 1 evőkanál citromlé (Meyer citromból)
- 1 evőkanál zsíros tejszín (szükség esetén valamivel több)
- citromhéj a tálaláshoz
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra és vajazzunk ki egy közepes vekniformát!
- Robotgéppel dolgozzuk össze a vajat, olajat, a cukrokat és a citromlevet, míg habos keveréket kapunk! Egyenként adjuk hozzá a tojásokat és keverjük tovább őket, végül öntsük bele a citromolajat is!
- Egy közepes tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adagonként adjuk a nedves keverékhez. Keverjük a tésztába a tejfölt is!
- A tésztát öntsük a formába, majd süssük meg a veknit körülbelül 50 perc, 1 óra alatt – fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy jó-e már. Hagyjuk hűlni úgy 15 percet.
- A mázhoz robotgéppel verjük fel a porcukrot a tejszínnel és a citromlével, míg sűrű krémet kapunk. Csurgassuk a vekni tetejére, majd szórjuk meg az egészet citromhéjjal. Ha megszilárdult a máz, már szeletelhetjük is az édességet!
PureWow