Kedvenc helyünk a héten: Byblos

2020. február 05.
Stílusos és egyedi, elegáns és trendi – valamiért a Marie Claire kedvence. Különleges helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Budapest belvárosában szerencsére évről évre erősödik a nemzeti konyhák megjelenése a streetfoodtól egészen a fine-dining gasztronómiáig. De a franchise cégek berobbanása után ma már sokkal nagyobb kihívás, hogy igazán autentikus ízekkel találkozzunk az adott ország helyi éttermében.

Ezen a héten egy olyan helyet fedeztünk fel, ahol a fantasztikus ételek mellett olyan őszinte vendégszeretetben volt részünk, amit sokáig felemlegetünk majd. Bemutatjuk a város legújabb levantei éttermét, ahol közel-keleti és mediterrán receptekből grilleznek faszénen, vagy kevernek mezzéket a legfrissebb alapanyagokból.

Osama Kutaini és Mohamad Kutaini nemcsak testvérek, de mindig is ugyanabban a szakmában, a vendéglátásban dolgoztak. Húsz éves tapasztalattal a hátuk mögött, Dubaj és Franciaország 5 csillagos éttermei után úgy döntöttek, Magyarországon valósítják meg régi álmukat, és a Semmelweis utcában nyitják meg első saját éttermüket, a Byblost.

Dolgoztak a Buddha Barban – Osama a dubaji Four Seasonsben, és a budapesti Gresham palota konyháján is megfordult -, de a szállodákban legtöbbször a nemzetközi fogások elkészítésére összpontosítottak. Ami viszont a testvérpárhoz leginkább közel áll, az a friss alapanyagokból álló előételek (mezzék) és levantei receptek újragondolása, éppen ezért nem volt kérdés, hogy a saját helyükön már az iszlám vallás étkezési törvényeinek megfelelő halal konyhát visznek.

„Szeretem a magyar konyhát, de a vasárnapi ebédről eleinte nagyon hiányoztak a friss saláták.” – meséli Osama, aki magyar feleségén keresztül ismerte meg a hagyományos hazai jellegzetességeket. Amellett, hogy a bárány és a marha népszerű alapja a főételeiknek, maga Osama is igyekszik inkább húsmentesen étkezni, ami az éttermükben egyáltalán nem jelent kihívást, hiszen a mezzék nagy része friss zöldségekből és termelői, kézműves alapanyagokból áll.

Több mint 32 féle mezzéből választhattunk, mi azonban kíváncsiak voltunk arra, hogy mit kapunk, ha vegetáriánus ebédre érkezünk, és teljesen a séfekre bízzuk magunkat. A felhozatal ízben és tálalásban is elképesztően színes és meglepően széles.

A hagyományos tabbouleh-ban  náluk a bulgur/kuszkusz helyett a petrezselyem és menta dominál, citrommal pedig olyan, mintha egy csokor ízletes vitamint vinnénk be vele a szervezetünkbe. A már jól ismert, hagyományos mezzék mellett megtaláljuk különlegesebb változataikat is, például isteni olívás, paradicsomos bejrúti hummuszt vagy a főníciai labneh-t, ami a szarvasgombától lett leírhatatlanul mesés!

Egyébként a fűszerek, tenger gyümölcsei és egy-két – legközelebb csak Bécsből beszerezhető – alapanyag kivételével mindent hazai gazdaságokból és kistermelőktől szállítanak, mégis úgy kombinálják az ízeket, hogy az is Libanonba találja magát, aki egyébként sosem járt ott.

Amellett, hogy ezek a tálak sok újdonságot tartogatnak, és nagyon ízletesek, könnyen emészthetőek és egészségesek is, így egy bőséges vacsora után úgy lakunk jól, hogy mégsem terheljük vele a gyomrunkat.

7 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Legyen szó egy hétköznapi ebédről, vagy egy baráti vacsoráról, a Byblosban azt fogjuk érezni, hogy egy közeli rokonunknál járunk vendégségben, hála a csapat nyitottságának és vendégszeretetének. Alig várjuk, hogy visszatérjünk, és kipróbáljuk a faszénen sült húsos ételeket is!

Kiknek ajánljuk: a mediterrán és levantei konyha szerelmeseinek, ha jártak már a Közel-Keleten azért, ha még nem akkor pedig éppen ezért! Legyen szó akármilyen alternatív étrendről, a Byblosban biztosan mindenki talál majd olyat, amit szívesen rendel majd az étlapról.

Mikor: minden nap 12.00-kor nyitnak, a legforgalmasabb órák pedig vacsoraidőben vannak, ezért érdemes előre asztalt foglalni.

Marie Claire plusz: a kedvesség és a vendégszeretet, amitől egyből a családban érezzük magunkat. Illetve a kardamomos, fahéjas tejes italuk, a sahlab, ami egy desszerttel is felér, akár kávé helyett!

Árfekvés: a hideg mezze tálak 1400 Ft és 1600 Ft között mozognak, a főételek 2900 Ft-tól kezdődnek. A teljes étlapért kattints ide.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi