Ha egészséges kekszre vágyunk, nem érdemes a véletlenre bízni a dolgot, a legjobb, ha mi magunk készítjük el. Már csak azért is, mert a keksztésztákat általában nagyon egyszerű összedobni, és így mi magunk szabályozhatjuk, hogy mi kerüljön a desszertünkbe – olajos magvaktól az aszalványokon át az étcsokiig. De a legnagyobb előnye mégis az, hogy így a lehető legjobb formájában fogyaszthatjuk a kekszet: melegen és omlósan!
Hozzávalók:
- 23 gramm zabpehely
- 40 gramm mandulaliszt
- 1/4 tk só
- 1/2 tk sütőpor
- 70 gramm kókuszvirágcukor
- 130 gramm krémes sózott mogyoróvaj (válasszunk természetes, adalékanyagmentes fajtát)
- 1 nagyobb tojás
- 30 gramm étcsokoládé apróra vágva
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra, béleljünk ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral!
- Egy közepes lábosban keverjük össze a zabot, a mandulalisztet, a sót, a sütőport és a cukrot!
- Adjuk a keverékhez a mogyoróvajat (ha tényleg természetes, akkor valamivel hígabb és könnyebb dolgozni vele), a tojást és keverjünk ragacsos tésztát! Ha túl nedvesnek találjuk a végeredményt, egy kis liszttel segíthetünk a helyzeten, ha túl morzsás, adjunk hozzá még több mogyoróvajat!
- Keverjük a tésztába a csokidarabkákat is, aztán formázzunk kis lapos golyókat és enyhén lapítsuk ki őket! A tetejére szórhatunk némi extra csokit!
- 10-12 perc alatt süssük készre őket – akkor jó, amikor a szélek aranybarnák és a kekszek az eredeti méretük kétszeresére nőttek! Hagyjuk kicsit kihűlni, de még melegen fogyasszuk – úgy a legfinomabb!
Minimalist Baker
Fotó: Unsplash.com