Az alábbi recept egyenesen Gordon Ramsay konyhájából érkezik, de egyáltalán nem kell profi séfnek lenni az elkészítéséhez. Ez az egyszerű „lávasütemény” igazi csupacsoki édesség: kívül puha, remegő piskóta, belül pedig még folyós, sűrű csokikrém. Tény, hogy ez nem tartozik a diétás, kalóriaszegény finomságok közé, de Valentin-napon azért ez is beleférhet – pláne, ha valaki mást szeretnénk meglepni vele! Ha szeretnénk még tovább fokozni az élvezeti értéket, tálaljuk a még meleg süteményt hideg vaníliafagyival.
Hozzávalók:
- 50 gramm sózatlan vaj (és még egy kevés a forma kivajazásához)
- 2 evőkanál kakaópor
- 50 gramm jó minőségű (minimum 70 százalékos) étcsokoládé apró darabokra vágva
- 1 nagyobb tojás
- 1 nagyobb tojás sárgája
- 60 gramm kristálycukor
- 50 gramm liszt átszitálva
- vaníliafagylalt a tálaláshoz
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 160 fokra, négy (körülbelül 7.5 cm átmérőjű) kör alakú kerámia sütőformát vajazzunk ki és tegyük őket 10 percre a hűtőbe!
- A formákat vajazzuk ki újra, majd szórjuk meg bőven kakaóporral! Tegyük vissza a hűtőbe, míg előkészítjük a sütemény tésztáját!
- A csokoládét és a vajat gőz felett olvasszuk meg, majd ha már krémes a keverék, vegyük le a tűzről, alaposan dolgozzuk össze fényes, homogén masszává!
- Egy elektromos habverővel verjük fel az egész tojást, a tojássárgáját és a cukrot, majd óvatosan forgassuk bele a csokis masszába! Szitáljuk hozzá a lisztet is, keverjük össze!
- A tésztát osszuk el a négy formában, majd 12 percig süssük a süteményeket! A tortácskákat meleg tányérra szedjük (vagy hagyjuk a formában) és melegen tálaljuk egy jó adag vaníliafagylalt kíséretében!
Fotó: Unsplash.com