A magyar furmint Londonban járt

2020. február 14. |

Frissen érkezett haza a londoni Furmint Februárról, ahol 36 magyar borászat mutatkozott be. Rácz Erikával, az erdőbényei SanzonTokaj pincészet borászával és tulajdonosával beszélgettünk.

Milyen benyomásokkal érkeztél haza Londonból?

Nagyon flottul ment minden – a patinás helyszín méltó volt a rendezvényhez, és tavalyhoz képest a szervezés is sokkal profibb szintre lépett. A szervezők – Wines of Hungary UK – két masterclass-t is meghirdettek (Caroline Gilby és Bálint László vezetésével), és úgy tudom, mindkettő teltházas volt. Itt alkalmuk volt a résztvevőknek 2003-ig visszamenőleg furmintokat kóstolni és megtapasztalni mennyi potenciál van egy furmintban, milyen mélységeket rejt egy ilyen tétel. A Bálint László vezette kurzus pedig a különböző furmint stílusokat mutatta be. Az érdeklődők többsége a szakmai közönség tagjai közül került ki: étteremvezetők, sommelier-k, importőrök, rangos bloggerek, mondhatni a szakma krémje.

racz-erika-borasz

Hogy fogadták a boraidat?

Nagyon érdekes, hogy egészen másképp kóstolnak, mint itthon. Bemutatkozunk egymásnak, töltök nekik, aztán kicsit félrevonulnak kóstolni, szintetizálni. Részletesebb háttérinformációk nélkül akarják megízlelni a bort és megalkotni a saját benyomásukat. Természetesen utána beszélgetünk, leginkább a történetünk érdekli őket: Tokajról a Furmintról, a pincéről és mindarról ami mögötte van. Habár az angolok nem mondják ki nyíltan, mit gondolnak a borokról, de nagyon profin tudnak pozitív visszajelzést adni, de akár építő jellegű kritikát is megfogalmazni. Többnyire azért elmondhatom, hogy pozitív meglepetéssel fogadták a borokat, ’nahát, nem is gondoltam volna’ élmény tükröződött rajtuk.

Mi azt feltételezzük, hogy külföldön is tudják, hogy hol van Tokaj és elég csak a borok bemutatására fókuszálni. De ennél többet kell tennünk, idén jobban is készültünk: egy kis filmen bemutattuk hol van Tokaj, hogy alakult ki, meséltünk arról, milyen kőzeteknek köszönhető a borok ízvilága, miben rejlik a furmint sokszínűsége. Ezt nagyon értékelték és már nem csak egy száraz fehér bort kóstoltak, hanem egy furmintot, aminek történelme van. Megismertek egy történet, amire emlékeznek majd.

Mozdulj ki a boros komfortzónádból!

Mozdulj ki a boros komfortzónádból!

Megvan, hogy melyik borral indítunk el egy péntek estét, melyikből készítünk fröccsöt nyáron, és melyiket bontjuk ki egy paradicsomos pizza mellé. A tokaji aszúról is él egy ilyen kép, de mi történik, ha csavarunk egyet rajta?

Üzletek is köttetnek?

Mindig van egy-két jelentősebb érdeklődő egy ilyen rendezvényen, de a komoly munka igazán ezt követően kezdődik: sok e-mailváltás, egyeztetés, kóstoltatás újabb körökben, míg összejön, hogy a bor bekerül valamelyik étterembe vagy borbárba. Nagyon fontos a hiteles sztori – sok jó bor van a világban, és ez önmagában nem elég. Kell egy jó sztori is, amit el lehet mesélni a vendégeknek. A kóstoló másnapján jártunk egy londoni borbárban – velük már korábban elkezdtük a tárgyalásokat –, oda úgy néz ki, bekerülnek a boraim és elkezdtünk egyeztetni egy étteremmel is. Mivel kis borászat vagyunk (8-10 ezer palack/év), inkább a kisebb, egyedi, különleges piacokra fókuszáló helyek az érdekesek számunkra.

racz-erika-borasz

Miért annyira vonzó az angol piac?

Az angol piacon óriási verseny van, de követhető, érthető szempontok alapján döntik el, hogy egy bor bekerül-e vagy sem. Jó hír, hogy átalakulóban van az angol piac, a fiatalabb generáció tagjai nyitottabbak az új piacok felé és keresik az egyedi, jobb ár-érték arányú tételeket. Azt gondolom, hogy igenis van helye ezeknek a boroknak a brit piacon, ezért is nyitottunk külföld felé és a jövőben szeretném a boraim nagyobb részét külföldön értékesíteni.

Hogyan ajánlanád a furmintot annak, aki még nem kóstolta?

Mindenképp azt ajánlanám, hogy egy könnyedebb tétellel kezdjék az ismerkedést. Érdemes időt szánni rá, kicsit ízlelgetni: olyasmi, mint a hagyma, minden korttyal egy újabb réteget fejtünk fel. Aztán szépen lassan lehet haladni a komolyabb tételek felé. Megéri az invesztíciót, mert ha értő kezekbe kerül a furmint, csodás száraz borok készülnek belőle.

Olvass tovább!

Zsirai Kata, az Y-generáció borásza

Zsirai Kata, az Y-generáció borásza

Zsirai Kata még csak 27 éves, de már az ötödik évjárata lesz az idei, amely szerinte nagyon jónak ígérkezik. Szüret után találkoztunk vele Mádon, ahol a családi borászatnak vendégháza is van.

Fotó: Szabó Edit (Borsmenta), Vető Gábor

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

A legropogósabb rántott cukkini titka cukkini

A legropogósabb rántott cukkini titka