Mozdulj ki a boros komfortzónádból!

2019. december 20.
Az évek során felépül egy kép az ember fejében arról, hogy melyik bort milyen alkalomra és milyen ételhez töltse. Megvan, hogy melyik borral indítunk el egy péntek estét, melyikből készítünk fröccsöt nyáron, és melyiket bontjuk ki egy paradicsomos pizza mellé. A tokaji aszúról is él egy ilyen kép, de mi történik, ha csavarunk egyet rajta?

Ha az ünnepek közeledtével a tokaji aszúra gondolunk, akkor elsősorban a zserbó, a mézeskalács, a birsalmasajt, a bejgli vagy más diós, mandulás, sárgabaracklekváros, túrós sütemény juthat az eszünkbe. Jogosan. Ezek mellé az ízgazdag, édes, téli sütemények mellé remekül passzol egy pohár tokaji aszú.

Sok esetben azonban egy többfogásos, ünnepi étkezéskor pont a desszertnél fogy el a bort töltő lendület. Ez az a pont, amikorra jellemzően mindenki dugig ette magát, és utolsó erejével még pont megnyitja gyomrának azt a rejtett zugát, amit a desszertnek tart fenn. Borra ilyenkor már nem sokan gondolnak.

Nem érdemes azonban kihagyni a borvilág egyik legizgalmasabb borát, a tokaji aszút. Borítsuk fel az előítéleteket, és tegyük az asztalra az előétel mellé, ha például hízott májból készült pástétomot kínálunk. Főként, ha kiegészítjük sárga húsú aszalt gyümölcsökkel vagy ilyenekből készített chutney-val. A liba- vagy kacsamáj dús ízével az aszú magas sav- és cukortartalma remekül fel tudja venni a versenyt.

A másik fontos vonalat azok a fogások jelentik, amelyekben döntő szerepet tölt be a kéksajt. Legyen szó egy krémes, édes gorgonzoláról vagy egy pikáns roquefortról, az egyik legizgalmasabb bort és ételt párosító élményt akkor élhetjük át, ha ezek mellé tokaji aszút kínálunk. Megdöbbentő, milyen jól működik például azzal a három tokaji aszúval, amit most ajánlunk.

Tokaj-Hétszőlő Tokaji Aszú 6 Puttonyos Hétszőlő-dűlő 2013

A Tokaj-Hétszőlő egyik érdekessége, hogy a legtöbb hegyaljai pincészettől eltérően a területei egy tagban helyezkednek el. Akár körbe is járhatóak – nem rossz nyári program előzetes bejelentkezés után. Ez az összefüggő, átlátható ültetvényszerkezet is segíti őket a bio-szőlőművelés megvalósításában. Ennek az aszúnak a másik érdekessége, hogy dűlőszelektált, ami aszúvonalon ritkaságnak számít a borvidéken. A Hétszőlő-dűlő aszúja – a komoly aszúkra jellemző ismérveken túl – fűszeres, botritiszes, herbális jegyektől lesz izgalmas.

Royal Tokaji Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013

A magas minőségű ötputtonyos aszúk egyik fontos előnye, hogy a hatputtonyos aszúkhoz képest kis mértékben alacsonyabb cukortartalmuk mellett a stílusra jellemző gazdagságot is megőrzik, így jól párosíthatóak a cikkben is említett sós fogásokhoz. A Royal Tokaji 2013-as aszúja szépen mutatja a bortípus fiatal darabjainak lehengerlő, gyümölcsös karakterét. Mert hát egy tokaji aszú hatéves korában, ha jó helyről származik, még fiatalnak számít.

Sauska Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2003

Ritkaságnak számít, hogy egy pincészetnél régi évjáratú tokaji aszú legyen elérhető. Pedig aki mélyrehatóan meg akarja ismerni ezt a bortípust, a teljes kép érdekében fontos, hogy jó körülmények között tárolt, érlelt aszút is kóstoljon. A Sauska több mint 15 éves aszújában is az a döbbenetes, hogy a mély borostyánszín egy kifejezetten élénk, lendületes, komplex bort takar. A legizgalmasabb azoknak lehet, akik nem szeretik az édes borokat, mert ennél a palacknál már megtapasztalható az a különös jelenség, hogy hiába magas a cukortartalom, egy érlelt aszú valahogy szárazabbnak tűnik, mint amilyen fiatal korában volt.

Fotó: Getty Images