Szóló szőlő, sok buborékkal

2019. július 28.
A tállyai Szóló pincészet (igen, a név a népmesei szóló szőlőre utal) egy kis játékra hív: bemutatták a pét-natot, vagyis a buborékos bort, amit legjobb, ha vízbe merítve bontunk fel. A természetes borokkal amúgy is érdemes ismerkedünk, mostanában egyre többet hallani róluk.

A natúrborokat készítő Éless Tímeára már korábban, a Gyengébb? Nem! nőnapi borkóstolón felfigyeltünk, finomsága és a természetes borok iránti szenvedélyes elkötelezettsége marasztaló volt. Rögtön megtetszett a borászat névválasztása is, a szóló szőlő ugyanis egy népmeséből ismerős, amelyben a király legkisebb lánya ruhák helyett inkább „szóló szőlőt, mosolygó almát és pár csengő barackot” kért. 

Tímea natúrborokat, vagyis a lehető legkevesebb beavatkozással születő borokat készít a tokaji régióban található Tállyán. A natúr boroknak nincs jól bevett definíciója, a borász mindig a saját indíttatásának megfelelően dönti el, hogy milyen mértékig tartózkodik a beavatkozásoktól és az eszközök használatától. „A természettel összhangban műveljük a szőlőt és készítjük a bort” – összegzi Tímea. A szőlőt kíméletesen préselik, nem használnak derítőanyagokat, és a tartósításra szolgáló kénből is csak nagyon keveset adnak hozzá. „Követjük a bor útját, és mint őrangyalok vigyázunk rá” – mondja.

Tímea eredetileg is tállyai, de nyelvészeti tanulmányai más utakra vitték. Közben mindig érezte, hogy nem igazán városi ember, Pesten gyökértelennek érezte magát, így lassan 10 évvel ezelőtt örömmel vette át nagyapjától a kis családi szőlőt. A borászkodás eleinte inkább csak álomnak tűnt, de mivel férje is nagyon hitt benne, együtt belevágtak. „Én inkább érzelmi alapon hozom meg a döntéseket… sokat tanulunk egymástól a férjemmel” – meséli. Idővel sikerült több családi területet is visszavásárolniuk, az első szüret 2014-ben volt.

„A férjem volt az, aki egyik nap azzal állt elő, hogy készítsünk pét-natot. Ez a 800 palack egy kísérlet volt számunkra. Hiszünk a furmintban, és kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen így elkészítve ez a fajta.” A pét-nat (pétillant naturel) a pezsgő „nagyanyja”, már a 17. században is készítették. Ez egy természetes habzó bor, amihez nem adnak hozzá szén-dioxidot, hanem az erjedésben lévő mustot palackozzák le, ott erjed tovább, és ott keletkezik szén-dioxid.

A boogie névre keresztelt buborékos borok kartonhengerekben, fejjel lefelé állnak, a fogyasztók választhatnak, hogy óvatosan felrázzák a palack nyakánál összegyűlt úgynevezett seprőt, vagy eltávolítják. Mindenképpen víz alatt érdemes kinyitni a palackot a nagy nyomás miatt. A pét-nat műfajának sajátja ez a játékosság, amibe most a tállyai pincészet bevonja az újdonságokra nyitott borszerető embereket.

A Szóló borokat elsősorban éttermekben lehet megkóstolni (Budapesten: Textúra, Borkonyha, Costes Downtown, Babel Budapest), illetve természetesen közvetlenül a borászattól is lehet rendelni. A borokat külföldre is sikerült eljuttatni, például angliai éttermekben és borbárokban is lehet velük találkozni. 

FotóDancsecs Ferenc / Furmint Photo