Kókuszos-fűszeres csicseripörkölt

2020. február 20. |

A csicseriborsó laktató és sokoldalú finomság, ezt most egy isteni, fűszeres „pörkölt” formájában bizonyítja.

A csicseriborsó nemcsak a hummusz kulcsfontosságú alapanyaga, de egyébként is nagyon sokoldalúan felhasználható hozzávaló. Ha megpirítjuk, tökéletes ropogtatnivaló, de jól áll meleg és hideg salátáknak is, sőt még édességek is készülhetnek belőle. Most pörkölt formájában kerül a terítékre, amit sok-sok melegítő fűszer és krémes kókusztej tesz igazán ízessé és háziassá.

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze olívaolaj (plusz még egy kevés a tálaláshoz)
  • 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 nagyobb vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 ujjnyi gyömbér, apróra vágva
  • só és bors
  • 1 és 1/2 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál chilipehely
  • 2 konzerv csicseriborsó, lecsöpögtetve és átmosva
  • 2 konzerv zsíros kókusztej
  • 2 csésze zöldségalaplé
  • 1 csokor spenót vagy fodroskel, nagyobb darabokra tépkedve
  • 1 csésze friss mentalevél
  • joghurt és pita a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb lábosban hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a fokhagymát, a hagymát és a gyömbért. Dobjunk rá egy kis sót és borsot, kevergessük, amíg a hagyma üveges lesz, nagyjából 3-5 percig.
  2. Adjuk hozzá a kurkumát és a chilit, aztán dobjuk rá a csicseriborsót, szükség szerint ízesítsük tovább sóval és borssal. Hagyjuk, hogy a csicseri kicsit lepiruljon, ehhez körülbelül 8-10 percig kell sütnünk folyamatos kevergetés mellett. Ha kész, egy csészényi csicserit tegyünk félre a tálaláshoz.
  3. A maradék csicseriborsót kicsit törjük össze egy fakanállal, majd öntsük rá a kókusztejet és az alaplevet. Forraljuk fel a keveréket, várjuk meg, míg besűrűsödik.
  4. Adjuk hozzá a spenótot vagy a fodroskelt és a friss mentaleveleket, keverjük őket, míg kicsit megfonnyadnak. Kóstoljuk, szükség szerint adjunk hozzá még több sót.
  5. A kész pörköltet merjük mélyebb tálkákba, szórjuk meg pirított csicseriborsóval, és locsoljuk meg olívaolajjal. Krémes joghurttal és pirított pitaszeletekkel kínáljuk.

    Ezt már láttad?

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró