Kedvenc helyünk a héten: Easy Wine

2020. március 04.
Stílusos és egyedi, elegáns és trendi – valamiért a Marie Claire kedvence. Különleges helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Van valami inspiráló az 5. kerület szívében, hiszen évről évre egyre több nagypolgári lakásból kialakított showroom, iroda és nem utolsó sorban igényes bisztrókonyha emeli a környék színvonalát. A Batthyány-örökmécsessel szemben ezúttal egy olyan hely nyílt, ahol egészen új szintre emelik a borkóstolás kultúráját, mindezt innovatív és oldott keretek között, exkluzív enteriőrben. Bemutatjuk az Easy Wine-t, ahová a fantasztikus borok mellett a konyha miatt is érdemes lesz betérni.

Hatalmas üvegablakok, letisztult, elegáns belső tér és a bejáratnál a TOBE Gallery műremeke tükrözi a megálmodók stílusát. Hordók helyett funkcionális üvegvitrineket találunk a falakon, bennük szisztematikusan felsorakozva a ház legjobb borai, amelyekből mi magunk engedhetünk poharunkba egy fehér kártya segítségével.

A közel 100 palackot számláló sortimentből a legnépszerűbb tételeket kitölthetjük magunknak egy vagy másfél deciben mérve, az átgondolt rendszernek köszönhetően pedig lehetőségünk van olyan borok megkóstolására is, amelyekből egyébként nem szokás csupán kóstolómennyiséget kínálni. Érkezésünkkor kapott kártyánkkal egyszerűen aktiválhatjuk a csapolást, távozásunkkor pedig ennek segítségével rendezhetjük az elfogyasztott tételek árát. Laikus borozóként sem kell kétségbeesnünk a széles választék láttán, a helyet Szik Mátyás háromszoros magyar bajnok sommelier vezeti, ezért legyen szó gyümölcsös fehér, vagy testes vörösről, mindent megérdeklődhetük, amit csak tudni akarunk a kiállított palackok eredetéről.

Nem lehet elmenni szó nélkül az ételek mellett sem: ahogy a borra, úgy az étlapra is egyforma hangsúlyt fektettek az Easy Wine-ban. Míg a nemzetközi vonal a színes előételekben és tapasokban mutatkozik meg, a főételek között inkább a hagyományosabb, hazai ízeket részesíti előnyben Nagy Attila séf tanítványa, Oláh Lavinia konyhafőnök. Nem tudtuk kihagyni a már név alapján is hívogató maldív-szigeteki tonhaltatárt avokádóval és rizsropogóssal, a ház ajánlatára pedig megkóstoltuk a vörösboros polipot chorizóval és kápiapaprikával. Intenzív ízekkel, friss alapanyagokkal és izgalmas textúrákkal dolgoznak, amelyekhez csodásan passzolnak a kiválasztott borok.

Ha elsőre nem találnánk ismerős tételt a vitrinből, az nem véletlen: Szik Mátyásnak különösen fontos volt, hogy olyan borokat hozzon el a bisztróba, amelyekkel máshol nem igazán találkozhatunk, mégis érdemes ismerni őket. Ilyen például a személyes kedvencem, a Cloudy Bay új-zélandi savignon blanc-ja, amely a grapefruitos-őszibarackos utóízével és könnyedségével vett le a lábamról.

Visszatérve az étlapra, vegetáriánus opciókból épp olyan izgalmas a választék, mint húsos fogásokból. A zalai dödöllét például krémes sajtszósszal készítik, a szarvasgombánál jobb ötletük pedig nem is lehetett volna ehhez a tartalmas egytálételhez, amelyből a szép adagtól függetlenül tudtunk volna repetázni.

Csak dicsérni tudjuk a pirított borjúmájat is, amelyre kaprimártással, burgonyapürével és lyoni hagymával tették fel a koronát. Közepesen testes vörösbort választottunk hozzá – a teljes hedonista élményért.

Desszertekből az én kedvencem a puha aranygaluska vaníliasodóval volt, de a művészien tálalt csokoládéfondant-nak vagy a quince terrine-nek sem könnyű ellenállni.

Az easy jelző abszolút betalált: amellett, hogy ütős étlappal és széles borválasztékkal büszkélkednek, semmi nyoma feszengésnek, még a rádióból is kedvenc nyolcvanas évekbeli slágereinket hallgathatjuk, miközben magunk csapoljuk a kedvenc borunkat. Ennél jobban nem is indulhat egy péntek este.

5 fotó megtekintése

Kiknek ajánljuk: profi és laikus borkedvelőknek egyaránt. Ha segítségre lenne szükségünk, számíthatunk a nyitott és kedves személyzet szakértelmére, viszont ha el szeretnénk kerülni a borkóstolással járó első korty „nyilvános” megítélését, akkor intézhetjük magunk is. Hazai és nemzetközi felhozatalból is felkészültek, ezért biztosan minden borkedvelő megtalálja a kedvencét.

Mikor: ebédmenüjük nagyon jó ár-érték arányban kérhető, 2500 Ft-ért háromféle előétel és háromféle főétel közül választhatunk, +500 Ft-ért pedig desszertet is kapunk mellé. Vacsoraidőben azonban érdemes asztalt foglalni, a friss nyitás ellenére máris teltházzal indítják a hétvégéket.

Árfekvés: a tapaszok 1350 Ft-tól, a főételek 3900 Ft-tól kérhetők, a borok pedig már 300 Ft-ért kóstolhatók. A teljes étlapért kattints ide.

Marie Claire-plusz: a TOBE Gallery-vel induló kooperációjuk, amelynek keretében időközönként egy Bea és Tomas (a galéria tulajdonosai) által kiválasztott művész alkotását állítják ki az Easy Wine-ban.

A sorozat korábbi cikkeit ITT találod!