Na de mit tehetünk manapság, hogyan készítsünk friss salátát, amikor mindenki inkább mirelitekkel és konzervekkel tömi tele az éléskamráját?
Fontos, hogy ne kezdjünk pánikkal átszőtt őrült vásárlási lázba, de szükség esetén a házi karanténra való higgadt felkészülés része lehet, hogy nem feledkezünk meg a hosszabb ideig elálló zöldségekről és egyéb, zöldségfogyasztást biztosító megoldásokról sem:
- A cékla, a káposzta, és a zellergumó egyesével nejlonfóliába csomagolva, hűtőben tárolva hosszabb ideig friss marad.
- Hosszan eláll a burgonya, a vörös-, a lila- és a fokhagyma, illetve a sütőtök is, ha száraz, sötét, enyhén hűvös szobahőmérsékletű helyen tároljuk: csomagoljuk őket papírba úgy, hogy tárolás közben tudjanak szellőzni.
- Kaphatunk zöldségeket konzerv és üveges kiszerelésben is, például kukoricát, zöldborsót, csicseriborsót, gombát, savanyú uborkát, céklát, aszalt paradicsomot.
- Ne feledkezzünk meg a csomagoltan kapható száraz hüvelyesekről sem: lencse, bab, sárgaborsó. Környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve ugyanezen termékek a legtöbb zöldségesnél kimérve (csomagolás nélkül) is megvásárolhatók.
- A frissen megvásárolt zöldségeket (például répát, petrezselyemgyökeret, cukkinit, gombát), és a fűszernövényeket (például petrezselymet, koriandert, bazsalikomot) mi magunk is lefagyaszthatjuk otthon – tisztítás, szárazra törlés után, darabolt formában –, hogy hosszabb ideig elálljanak. Nem utolsó sorban ez a megoldás is környezetkímélőbb verziónak számít szemben a csomagolt mirelitekkel és a konzervtermékekkel.
Kiváló saláták készíthetők hosszan tárolható alapanyagokból is, ezek közül hoztam két példát:
- Tonhalas lencsesaláta
Hozzávalók 4 főre: 1 db lilahagyma, 1 gerezd kinyomott fokhagyma, 400 g konzervlencse, 180 g konzervtonhal, 2 ek. petrezselyem (fagyasztóból kivett és kiolvasztott), fél tk. őrölt koriander, só, bors, 4 ek. extraszűz olívaolaj és 2 ek. citromlé.
Elkészítés: Az öntethez összekeverjük az olívaolajat, a citromlevet, a fokhagymát és a fűszereket (só, bors, őrölt koriander). A konzerves termékekről (lencse és tonhal) leszűrjük, lecsepegtetjük a felesleges vizet, majd egy tálba halmozzuk őket. A kockára vágott lilahagymát hozzáadjuk a lencséhez és a tonhalhoz. Az egészet összekeverjük a rájuk locsolt salátaöntettel. Végül petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
A saláta rosttartalmát főleg a lencse adja, míg az értékes zsírsav-összetételét az olívaolaj és a tonhal biztosítja. Mivel nem történik hőközlés az elkészítési folyamatok során, a citrom levében található C-vitamin is megmarad.
- Pikáns tésztasaláta
Hozzávalók 4 főre: 200 g teljes kiőrlésű spagettitészta, 150 g cukkini (fagyasztott, kockázott), 200 g csiperkegomba (fagyasztott, szeletelt), 2 ek. napraforgóolaj, 80 g szeletelt mandula, 4 ek. extraszűz olívaolaj, 2 ek. szójaszósz, fél-1 kk. őrölt chili, 4 ek. citromlé, 1 tk. méz.
Elkészítés: A tésztát forrásban lévő sós, olívás (1 ek. olívaolaj) vízben készre főzzük. A fagyasztóból kivett gombát és cukkinit egy serpenyőben, kevés napraforgóolajon puhára sütjük. Egy másik serpenyőben a mandulaszeleteket aranybarnára pirítjuk (hozzáadott olaj nélkül). Az öntet elkészítéséhez összekeverjük a 4 ek. extraszűz olívaolajat, a szójaszószt, a citromlevet, a chilit és a mézet. A kész tésztát, a megsült cukkinit, a gombát és a salátaöntetet egy tálban összekeverjük. Végül pirított mandulával megszórva tálaljuk.
A saláta rosttartalmát a gomba és a cukkini adja, ez utóbbi főként vízben oldható rostokat tartalmaz, azaz könnyebben emészthető, mint a gomba. Az értékes zsírsav-összetételt a mandula és az olívaolaj biztosítja. Mivel nem történik hőközlés a salátaöntet készítése során, a citrom levében található C-vitamin is megmarad.
Szöveg: Repcsák Regina dietetikus
Fotó: Getty Images