Ételek a kamrából: mit főzzünk a felvásárolt alapanyagokból?

2020. március 14.
A koronavírus hatására valószínűleg mindenki bevásárolt, és feltöltötte a kamráját a leggyakrabban használt alapanyagokkal. Mit főzzünk ezekből, hogy ne váljon egyhangúvá az ebéd az esetleges karantén sokadik napján sem?

Mostanra valószínűleg a kamránkban minden megtalálható, amire csak szükségünk lehet, ha két hétre karanténba kellene vonulnunk az újfajta koronavírus miatt. Már csak egy kis képzelőerő kell hozzá, hogy isteni ételeket főzzünk akkor is, ha nem hagyhatjuk el a lakást.

Piláf

A piláfnak annyi változata van, amennyi nemzet van Dél- és Nyugat-Ázsiában, a Közel-Keleten, Indiában, a Balkánon és Afrikában. Az étel alapja mindenhol a rizs, amelyet alaplével és az adott hely jellegzetes fűszereivel készítenek.


A rizottóhoz hasonlóan készül, mindig először a finomra vágott zöldségekkel kezdjünk, majd jöhet a hús vagy hal, az ízesítés (szójaszósz, halszósz, paradicsom, stb.), a fűszerek (római kömény, koriander, ízlés szerint bármi, ami illik az ételünkhöz), savanyított zöldségek (jalapeno, chili), szárított gyümölcsök vagy zöldfűszerek (például kakukkfű, rozmaring, petrezselyem), kis víz, és lefedve pároljuk 10-20 percig. A tetejére szórhatunk apróra vágott olajos magvakat, hogy még izgalmasabb legyen.

Ezerarcú pizza

A pizzát mindenki szereti. Szerencsére annyi lehetőség rejlik ebben az egyszerű ételben, hogy ha kétnaponta ezt sütjük a karantén alatt, akkor sem unjuk meg. Kezdhetünk a klasszikus nápolyi pizzával, folytathatjuk a különleges grúz változattal, és ha találunk még egy kis padlizsánt a kamránk mélyén, akár azt is használhatjuk alapnak.

A curry lesz a Jolly Joker

A kamránkban felhalmozott konzervekhez a curry lesz az egyik leghasznosabb alaprecept. Készíthetjük babbal, csicseriborsóval, lencsével, a lehetőségeknek csak a képzeletünk és a készletünk szab határt. Az alapfűszerek valószínűleg amúgyis ott lapulnak a konyhaszekrényünkben, és már csak azt kell eldöntenünk, hogy kókusztejjel vagy paradicsommal főzzük meg.

A desszertről sem kell lemondani

A maradék kalácsból, kenyérből, kifliből készült ételek egyik legismertebbike a mákos guba, ezt senkinek sem kell bemutatni. Természetesen ezt is készíthetjük izgalmasabban, például rummal és dióval.  Az angolszász területeken népszerű kenyérpuding pedig tökéletes újrahasznosítása lehet a pár nap alatt szikkadásnak indult kenyérféléknek. Áztassuk be a vékonyra szelt, lehéjazott kenyeret kókusztej (vagy más növényi tej), tojás, cukor (esetleg méz vagy juharszirup), édes fűszerek (egy csipet kardamom, ánizs, tonkabab, vanília) és egy csipet só keverékébe. Kezdjük el rétegezni a szeleteket egy kivajazott, magasfalú sütőforma aljába. Minden rétegre szórjunk felaprított szárított vagy kandírozott gyümölcsöket, magvakat, de megkenhetjük lekvárral is az egyes rétegeket. Ezután 170 fokon, előmelegített sütőben süssük legalább 45 percig.


Tészta tésztával

A száraztészta nem hiányozhat egyetlen kamrából sem. A receptek és ötletek tárháza ebben az esetben végtelen, ki-ki kedve és ízlése szerint variálhatja a feltéteket: sajtok, zöldségek, szószok, konzervhal,  netán tofu… Sosem unjuk meg. A mi kedvencünk a vegán túrós tészta hamis szalonnapörccel és a tésztarakottas olasz módra. Sőt, ha a karantén alatt úgyis rengeteg időnk van, akár magunk is elkészíthetjük a legegyszerűbb házi tésztát

Puffancsok

Az egyik legsokoldalúbb dolog a világon az olajban vagy forró serpenyőben kisütött puffancs. Szükségünk van hozzá egy alapra (ez lehet főtt krumpli, maradék édesburgonya, répa, spenót, bab, de akár tofu is), valamilyen gabonafélére vagy magvakra (zsemlemorzsa, magliszt, köles, hajdina), és fűszerekre ízlés szerint (hagyma, fokhagyma, citromlé). Miután összedolgoztuk az alapanyagokat, formáljunk golyókat, amelyeket sütés előtt egy órát legalább állni hagyunk a hűtőszekrényben. Sütés után főzelék mellé feltétnek, de akár zsemle közé szendvicsbe is remekül használhatjuk. Kipróbálhatjuk a brazil sajtpuffancsot – ami sorozatnézéshez is kiváló rágcsálnivaló –, vagy a legfinomabb holland fasírtot, a bitterballent.

Jutalom a karantén végén

Ünnepelhetjük a kéthetes karantén végét egy isteni csokitortával. A moussetorta nem éppen fogyókúrás étel, ám ez a legkevesebb, megérdemeljük. Ha inkább a vaníliás édességeket szeretjük, akkor pedig az üde barackos tejbegríztorta lesz a nekünk való jutalom. Ráadásul a maradék barackkompótot és búzadarát is felhasználhatjuk hozzá.

Forrás: The Guardian, The Huffington Post
Fotó: Unsplash