Otthon a gyerekkel? Te melyik szülőtípusba tartozol?

2020. március 14.
Bizonyára mindenki hallotta már a helikopter szülő kifejezést, sőt, ismer is olyan szülőt, aki metaforikus értelemben folyton gyermeke körül köröz, várva, hogy felmarkolhassa, ha a veszély legcsekélyebb jelét észleli. Vannak azonban kevésbé ismert, igazi 21. századi szülőtípusok is. Melyikben ismerünk magunkra?

Harminc évvel ezelőtt csupán két szülőtípust különböztettek meg: voltak a szigorú és a nem szigorú szülők. Ám 2020-ban annyiféle szülővel találkozhatunk akár a játszótéren is, ahány íze lehet a joghurtnak a boltban. Mi melyik csoportba tartozunk?


Lakókocsi szülők

Az elsődleges fontosságú dolog számukra, hogy ne tűnjenek képmutató, nem menő szülőnek azért, mert folyton a gyerekük körül szeretnének lenni, és annak minden lépéséről tudni akarnak. Tulajdonképpen nincs olyan dolog, amit ne engednének meg gyereküknek, amíg azt otthon, a biztonságos fedél alatt teszi. A lakókocsi szülők gyerekeinek rengeteg barátja van, és sokat szexelnek (a saját ágyukban).
Hol találjuk meg őket? Az ebédlőasztal körül ülve rengeteg tinédzserrel.

Fűnyíró szülők

Az apa nyírja a füvet, lelkesen részt vesz a gyerek meccsein, és úgy véli, a fiúk kimaradhatnak este. Az anya megbízható, jó hallgatóság és technológiai analfabéta, aki sosem iszik egy pohár bornál többet, nehogy becsípjen.
Hol találjuk meg őket? Épp korhatáros filmet nézve, külön a gyerekeiktől, hogy ellenőrizzék, megfelelő-e az ő számukra is.


Négykerék-meghajtású szülők

Ismerős lehet ez a típus az iskola kapujából, ahova félreállnak reggelente hatalmas autójukkal, hogy a bejáratig szállítsák csemetéjüket. Igazi erődöt hoznak létre a családnak. Úgy vélik, a külvilág, ami a biztonsági kapujukon kívül leselkedik rájuk, mocskos és ellenséges, az egyetlen biztonságos választás, ha maradnak a saját buborékukban.
Hol találjuk őket? A bébiszitterrel egyeztetve, amikor mennek a gyerekekért.

Tank szülők

Ezek a szülők aktívan beavatkoznak az élet természetes menetébe (emlékezzünk csak Felicity Huffmannra és az egyetemi megvesztegetési botrányra), és az sem tartja vissza őket, ha ezzel esetleg törvényt szegnek vagy más gyerekeken gázolnak keresztül. Egy a fontos számukra: az ő gyerekük megkapja, ami szerintük neki jár.
Hol találjuk őket? Magántanuló gyerekeikkel (ami azt jelenti, hogy a legképzettebb tanárokat alkalmazzák és a bajnok sportolókat, hogy velük teniszezzen a gyerekük).

Tűzoltó szülők

Egészen addig liberális és háttérbe húzódó szülők, míg krízishelyzetbe nem kerül a gyerekük: az iskolában más gyereket bántalmaz szemük fénye, füves cigit szív vagy megbukik egy vizsgán. Ezen a ponton átlényegülnek tankká, és minden követ megmozgatnak ahhoz, hogy csemetéjüket tisztára mossák. Ami általában sikerül is nekik.
Hol találjuk őket? Az igazgató irodájában, fekete szemüvegben.


Sportkocsi szülők

Azért nevezik így őket, mert valójában csak két személynek van helye náluk. A gyereknek, akármennyi idős is legyen, be kell illeszkednie szülei életmódjába, a hosszú gourmet-ebédeket, bevásárlókörutakat és rendszeres kettesben eltöltött romantikus hétvégéket zokszó nélkül kell tűrniük. Ezek a gyerekek csak álmodozhatnak a vidámparkról, talán a dadus elviszi őket egy nap.
Hol találjuk őket? Egy wellness-szállodában.

Bevásárlókocsi szülők

Boldogan mesélik, hogy a heti rendszeres nagybevásárláson a kocsi felét valamelyik gyerekük foglalja el. A nevelési stílusuk eléggé nagy szabadságot ad a gyerekeknek, néha azonban nehezen követik a sok iskolán kívüli különórát.
Hol találjuk őket? Iskola utáni úszóedzésen, a medence partján a telefonjukat nyomkodva.

Koszos autó szülők

Megteszik, amit feltétlenül szükséges, ám azt vallják, hogy azon kívül, hogy a kutyák kapnak enni és megsétáltatják őket, minden más majd elintéződik valahogy. Ez pont elegendő ahhoz, hogy a gyerekeik úgy gondolják, más szülők fojtogatóan rátelepszenek gyerekeikre és neurotikusak.
Hol találjuk őket? A tévé előtt, egy valóságshow-ra tapadva.

Forrás: The Telegraph
Fotó: Unsplash